Mer om: Mäklarsamfundet

 • Så undviker du dolda fel inför bostadsköpet10:40

  Så undviker du dolda fel inför bostadsköpet

  Den värsta mardrömmen för den som köpt en villa eller ett radhus är nog att upptäcka att det finns en massa dolda fel och brister i bostaden. Det här kan bli en rejält mycket dyrare historia om man inte har vidtagit rätt åtgärder inför köpet.

 • Allt du vill veta om bostadsköp11:20

  Allt du vill veta om bostadsköp

  För de allra flesta är det livets största affär att köpa en bostad och då vill man såklart att allt går rätt till. Ingen vill väl exempelvis upptäcka att det bakom den fina fasaden lurar mögel? Branschorganisationen Mäklarsamfundet har sammanställt vilka de vanligaste frågorna var från säljare och köpare under hösten.

 • “Viktigare än någonsin att ha rejäla marginaler”

  “Viktigare än någonsin att ha rejäla marginaler”

  Bostadspriserna fortsätter att skena till nya höjder. Samtidigt vankas amorteringskrav och en eventuell nedtrappning av ränteavdraget, och Konjunkturinstitutet varnar ett möjligt prisfall på upp till 20 procent. I dagens Nyhetsrummet reder vi ut hur stora riskerna är, och hur hushållen klarar sig ifall bubblan spricker. Dagens gäster är Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, och Josefine Uppling, analyschef på Mäklarsamfundet.

 • När når bostadspriserna sin smärtgräns?

  När når bostadspriserna sin smärtgräns?

  Siffror från SCB visar att småhusen har stigit med 10 procent på ett år. Enligt Valueguard har bostadsrätterna stigit nära 20 procent under samma period. Hur länge kan bostadspriser stiga? Mäklarsamfundets analyschef Josefin Uppling i studion.

 • Så kan de falska budgivningarna stoppas

  Så kan de falska budgivningarna stoppas

  Öppna budlistor, legitimationskrav, bindande bud, förslagen är många för att lösa problemet med falska budgivningar. För idag är det lätt för vem som helst att trissa upp slutpriset på en bostad, även om det är olagligt att ha det som avsikt när man budar.

 • Falsk budgivning - svårt att upptäcka

  Falsk budgivning - svårt att upptäcka

  Det är inte bindande att lägga bud på en bostad, man behöver inte köpa den, men man får inte fejkbuda med uppsåt att få upp priset. Det finns många som kan vinna på att priset på en bostad trissas upp, det kan vara mäklaren, säljaren eller grannen som själv planerar att sälja. Men det är oerhört svårt att bevisa att det förekommit falska bud.

 • Lockpriserna tillbaka - så mycket dyrare blir bostaden

  Lockpriserna tillbaka - så mycket dyrare blir bostaden

  Det är något av ett projekt att köpa ny bostad, det tar både tid och energi. Det handlar om att kuska runt till olika visningar, att tänka sig in i att leva i en bostad och sedan inse att man inte har råd för att priset ökat kraftigt.