Välkommen till skolornas EFN! Här hittar du utbildande material som är fritt att använda i undervisningen. Klicka på rubrikerna för att se respektive program. Alla våra filmer har svensk text och/eller transkription och går att bädda in.

 

EFN Ekonomikanalen är ett helägt dotterbolag till Handelsbanken som bedriver oberoende journalistik inom ekonomi. Alla våra inslag och program är reklamfria och gratis att titta på och bädda in. Läs mer om EFN här.

 

EFN förklarar

Journalisten Johan Schück förklarar ekonomiska begrepp tillsammans med Gabriel Mellqvist i studiomiljö. Programmen är runt 10 minuter och går på djupet med grafer och tydliga exempel för att illustrera begreppen.  Fler avsnitt hittar du här!


EFN förklarar pension (11 min 06 sek)

Pensionen är ett ständigt hett ämne. Extra intressant är det nu när allt fler blir äldre och tillväxten av den arbetsföra befolkningen inte hänger med. EFN:s Johan Schück förklarar allt om pensionspyramiden, som visar hur det svenska pensionssystemet är uppbyggt.

 

EFN förklarar världshandel (10 min 54 sek)

Det stormar rejält kring världshandeln just nu. Frihandel ställs mot protektionism och nya tullar och tullhot avlöser varandra. EFN:s Johan Schück förklarar hur den globala handeln ser ut och i vilken riktning den är på väg.

 

 

EFN förklarar skatter (11 min 37 sek)

Johan Schück förklarar varför vi har skatter, vad den berömda Lafferkurvan säger och berättar om några svenska skattereformer.

 

 

 

 

Så fungerar det

Inslag som förklarar olika ekonomiska begrepp. Inslagen är runt en minut långa och helt grafiska.  Alla inslag i serien finns här!

 

Så fungerar Finansinspektionen (56 sek)

Finansinspektionen är en statlig myndighet med ansvar för finansiella företag. Men vad innebär det egentligen?

 

 

Så fungerar frihandel (42 sek) 

Frihandel gäller mellan alla länder i EU, men vad innebär det egentligen?

 

 

Så fungerar centralbanker (44 sek)

Nästan alla länder har en centralbank. I Sverige kallas den Riksbanken och leds av riksbankschefen Stefan Ingves. Men vad gör de egentligen?

 

 

Så fungerar inflation (43 sek)

Centralbankerna höjer och sänker räntan bland annat för att hålla inflationen i schack. Men vad innebär inflation och hur kan den påverka ekonomin?

 

 

Så fungerar ISK (59 sek)

På ett investeringssparkonto, eller ISK, kan du samla ditt sparande i exempelvis aktier och fonder. Men hur fungerar det med beskattning och avdrag?

 

 

Så fungerar aktie- och fondkonto (59 sek)

Aktie- och fondkonto är en populär sparform, men reglerna kring skatt och deklaration kan låta lite krångliga. Oroa dig inte, EFN förklarar.

 

 

 

Förklarande inslag

Inslag som förklarar olika ekonomiska begrepp. Inslagen varierar i längd men är sällan längre än 8 minuter.

Varför behövs inflationsmålet? 6 min 15 sek

Sedan mitten av nittiotalet har Sverige haft ett inflationsmål på 2 procent. Men vad baseras den siffran på och varför är det bra att flera länder har samma mål?

Så funkar reporäntan (1 min 37 sek) 

Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Inslaget förklarar vad reporäntan är till för, hur  den funkar och hur den kan vara negativ.

 

Cirkulär ekonomi förklarat (1 min 21 sek)

I en linjär ekonomi tillverkas, köps och används produkter för att sedan slängas. Både EU och FN har en ökad cirkulär ekonomi bland sina hållbarhetsmål. Inslaget förklarar vad det innebär och hur omställningen skulle kunna gå till.

 

Så gör du en budget som fungerar (2 min 47 sek)

En budget kan kännas komplicerad och det avskräcker många från att ens försöka. Men det behöver det inte vara! Albin Kjellberg tar dig igenom grunderna för att göra en budget för din privatekonomi.

 

Så tvättas svarta pengar (1 min 26 sek)

I detta inslaget förklaras svarta pengar, alltså pengar som har intjänats olagligt och är obeskattade. Penningtvätt gör att de ser lagliga ut genom att göra ursprunget svårt att spåra. Penningtvättslagen skärptes 1 augusti 2017 för att minska möjligheterna till finansiering av terrorverksamhet.

 

En inblick i Agenda 2030 (1 min 47 sek)

I september 2015 antogs Agenda 2030 under FN:s toppmöte. Världens ledare skrev då under på att jobba mot 17 globala mål för en hållbar och rättvis framtid. Inslaget förklarar vilka dessa mål är.

 

Företagsekonomi

Inslag med tips, råd och inspiration till småföretagare, eller de som planerar att bli det.

 

 

Enskild firma eller aktiebolag? (11 min 24 sek)

Många drömmer om att starta eget. Under 2018 startades runt 67 000 nya företag i Sverige. Men vilken bolagsform ska man välja om man är sugen på att starta upp ett företag?

 

 

 

Så fungerar ett brutet räkenskapsår (1 min 26 sek)

För de flesta bolag är ett räkenskapsår detsamma som ett kalenderår, men vissa företag väljer ett brutet räkenskapsår. Men vad innebär brutet räkenskapsår och vilka företag kan dra nytta av det?

 

 

 

Så navigerar du gigekonomin (1 min 50 sek)

Gigekonomi blir ett allt vanligare begrepp, men vad är det egentligen? Hur ska du tänka som arbetsgivare och arbetstagare? Här får du veta vilka fällor ska du undvika för att inte gå vilse i den nya arbetsmarknaden som växer fram.

 

 

 

Få fason på din pension (2 min 15 sek)

De allra flesta på den svenska arbetsmarknaden får tjänstepension inbetalad av sin arbetsgivare. Américo Fernández från SEB tipsar om hur de som saknar tjänstepension, ofta egenföretagare, kan kompensera för det.

 

 

EFN tipsar

En serie inslag som på ett rappt och konkret sätt förklarar privatekonomiska dilemman och förslag på lösningar. Inslagen är mellan 1 och 3 minuter långa. Alla avsnitt hittar du här!


Inflationen äter upp ditt sparande (1 min 48 sek)

Du kanske har hört att inflationen är död? Men faktum är att den finns där och att den kan påverka ditt sparande negativt. EFN:s Albin Kjellberg tipsar om bättre sätt att placera dina pengar än under madrassen.

 

Pensionen som du kan påverka (1 min 57 sek)

Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen och de som inte gör ett eget val får sina pengar placerade i AP7 Såfa, en fond som förvaltas av Sjunde AP-fonden. EFN:s Ara Mustafa förklarar hur premiepensionen fungerar och om att det inte alls kräver mycket tid eller ansträngning att sätta sig in i den.

 

Kvadrat – allt om boendeekonomi

I bostadspodden Kvadrat intervjuas kunnigt branschfolk och företagsledare. Programmet tar upp aktuell bostadspolitik, läget på marknaden och hur framtiden kan se ut. Kvadrat släpps i både ljud- och videoformat och pågår generellt i 30-40 minuter. Alla avsnitt hittar du här!

 

 

#Uppesittarkväll – allt om sparande

Varje månad dagen före löneutbetalningen sänder EFN live på EFN.se och Youtube. I #Uppesittarkväll diskuteras allt som har med sparande att göra och flera segment bygger på tittarnas frågor. Programmet pågår i två timmar. Alla avsnitt hittar du här!

 

Sidan uppdateras kontinuerligt. 

Har du synpunkter eller förslag? Saknar du något ämne? Mejla redaktionen@efn.se och berätta!