Skolornas EFN

Välkommen till skolornas EFN! Här hittar du utbildande material som är fritt att använda i undervisningen. Klicka på rubrikerna för att se respektive program. Alla våra filmer har svensk text och/eller transkription och går att bädda in.

 

EFN Ekonomikanalen är ett helägt dotterbolag till Handelsbanken som bedriver oberoende journalistik inom ekonomi. Allt material är gratis och reklamfritt. Läs mer om EFN här.

 

EFN förklarar

Journalisten Johan Schück förklarar ekonomiska begrepp tillsammans med Gabriel Mellqvist i studiomiljö. Programmen är runt 10 minuter och går på djupet med grafer och tydliga exempel för att illustrera begreppen. Passar förslagsvis för gymnasiekurserna Samhällskunskap 1 och 2. Fler avsnitt hittar du här!

 

EFN förklarar pension (11 min 06 sek)

Pensionen är ett ständigt hett ämne. Extra intressant är det nu när allt fler blir äldre och tillväxten av den arbetsföra befolkningen inte hänger med. EFN:s Johan Schück förklarar allt om pensionspyramiden, som visar hur det svenska pensionssystemet är uppbyggt.

 

EFN förklarar världshandel (10 min 54 sek)

Det stormar rejält kring världshandeln just nu. Frihandel ställs mot protektionism och nya tullar och tullhot avlöser varandra. EFN:s Johan Schück förklarar hur den globala handeln ser ut och i vilken riktning den är på väg.

 

 

EFN förklarar skatter (11 min 37 sek)

Johan Schück förklarar varför vi har skatter, vad den berömda Lafferkurvan säger och berättar om några svenska skattereformer.

 

 

 

 

Förklarande inslag

Inslag som förklarar olika ekonomiska begrepp. Inslagen är mellan 30 sekunder och 5 minuter långa. Passar förslagsvis för gymnasiekurserna Samhällskunskap 1 och 2.

 

 

Så fungerar frihandel (42 sek) 

Frihandel gäller mellan alla länder i EU, men vad innebär det egentligen?

 

 

Så fungerar centralbanker (44 sek)

Nästan alla länder har en centralbank. I Sverige kallas den Riksbanken och leds av riksbankschefen Stefan Ingves. Men vad gör de egentligen?

 

 

Så fungerar inflation (43 sek)

Centralbankerna höjer och sänker räntan bland annat för att hålla inflationen i schack. Men vad innebär inflation och hur kan den påverka ekonomin?

 

Så fungerar moms (40 sek)

Moms betalas på de allra flesta varor och tjänster som säljs i Sverige. Men hur fungerar det egentligen?

 

 

 

Så funkar reporäntan (1 min 37 sek) 

Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Inslaget förklarar vad reporäntan är till för, hur  den funkar och hur den kan vara negativ.

 

Cirkulär ekonomi förklarat (1 min 21 sek)

I en linjär ekonomi tillverkas, köps och används produkter för att sedan slängas. Både EU och FN har en ökad cirkulär ekonomi bland sina hållbarhetsmål. Inslaget förklarar vad det innebär och hur omställningen skulle kunna gå till.

 

Så gör du en budget som fungerar (2 min 47 sek)

En budget kan kännas komplicerad och det avskräcker många från att ens försöka. Men det behöver det inte vara! Albin Kjellberg tar dig igenom grunderna för att göra en budget för din privatekonomi.

 

Så tvättas svarta pengar (1 min 26 sek)

I detta inslaget förklaras svarta pengar, alltså pengar som har intjänats olagligt och är obeskattade. Penningtvätt gör att de ser lagliga ut genom att göra ursprunget svårt att spåra. Penningtvättslagen skärptes 1 augusti 2017 för att minska möjligheterna till finansiering av terrorverksamhet.

 

EFN tipsar

En serie inslag som på ett rappt och konkret sätt förklarar privatekonomiska dilemman och förslag på lösningar. Inslagen är mellan 1 och 3 minuter långa.

 

Kvadrat – allt om boendeekonomi

I bostadspodden Kvadrat intervjuas kunnigt branschfolk och företagsledare. Programmet tar upp aktuell bostadspolitik, läget på marknaden och hur framtiden kan se ut. Kvadrat släpps i både ljud- och videoformat och pågår generellt i 30-40 minuter.

 

#Uppesittarkväll – allt om sparande

Varje månad dagen före löneutbetalningen sänder EFN live på EFN.se och Youtube. I #Uppesittarkväll diskuteras allt som har med sparande att göra och flera segment bygger på tittarnas frågor. Programmet pågår i två timmar.

 

Sidan uppdateras kontinuerligt.