Ekonomikanalen

Coronaspecial: Så påverkas bostadspriser, bostadsaffärer och bolån

I detta extrainsatta avsnitt av Kvadrat diskuteras bostadsmarknaden med avstamp i coronakrisen. Mäklaren Helena Ullhag tror på en förändrad visningskultur framöver och Handelsbankens kontorschef Ann-Christin Lenksjö berättar om hur populärt amorteringsfria perioder på kort tid har blivit.

Ullhag är fastighetsmäklare på Karlsson & Uddare och vittnar om att det fortfarande finns många som är intresserade av att köpa bostäder. Hon menar däremot att objekt sannolikt kommer att behöva marknadsföras annorlunda framöver.

”De hem som på ett bra sätt till exempel erbjuder möjligheten att jobba hemma kommer att sticka ut och vara mer lättsålda framöver”, säger hon.

Dessutom ser hon att mäklarfirmorna nu kommer att behöva jobba mer med direktmatchningar av säljare och köpare. Privatvisningar och möjligheten att ha livestreamade visningar av bostäder på Hemnet är andra förändringar nära till hands.

Ullhag varnar samtidigt för att köparens undersökningsplikt inför bostadsköp fortfarande gäller, även om visningen sker digitalt. Det kan till exempel kan vara svårt att känna en lukt som skulle kunna indikerar en mögelskada i källaren på ett äldre hus om man inte går på en fysisk visning.

”Det är fortfarande köparens ansvar att komma på besök i bostaden eller låta den besiktigas”, säger hon.

Ann-Christin Lenksjö, kontorschef på Handelsbanken i Nacka Forum, berättar att ansökningarna om nya bolån på hennes kontor har gått ned väsentligt.

”Det ringer också en hel del kunder som är oroliga, framförallt småföretagare”, säger hon.

Hennes kontor har nu börjat bevilja amorteringsfria perioder till bolånekunder som har en ansträngd ekonomi på grund av coronakrisen, vilket Finansinspektionen gav tillstånd till nyligen.

”Det kom in en hel del förfrågningar och konkreta propåer om att bevilja amorteringsfria perioder redan under första dagen”, säger hon.
”Vi beviljar nästan alltid amorteringsfrihet i tre eller sex månader om man drabbats av effekterna av coronakrisen.”

I framtiden tror Lenksjö att färre kommer att se sin bostad som en investering i första hand, och att förväntningarna på stora prisökningar kommer minska.

”Blir det en lågkonjunktur och väldigt många blir av med jobben så är det ju svårt att se att bostadspriserna inte följer med ned. Kanske inte något ras, men en utplaning. Då är det nog ingen som spår att priserna kommer att gå upp i alla fall”, säger hon.

Är man orolig över sin bostadssituation råder både Ullhag och Lenksjö till att man hör av sig till sin bankkontakt och sin mäklarkontakt.

”Panik är sällan rätt väg framåt. Hör i stället av dig. Vi kan säkert hitta en lösning kring dina bolån och dina placeringar, och om inte annat sprida lite lugn”, säger Ann-Christin Lenksjö.

”Ta kontakt med de som du har förtroende för. Det är bättre än att sitta hemma på sin egen kammare och dra fel slutsatser”, säger Helena Ullhag.

Programledare: Petra Bergman och Joakim Båge