Så påverkas bomarknaden av coronakrisen

I morse kom de första siffrorna från Svensk Mäklarstatistik som visar svart på vitt att bostadspriserna nu påverkas av coronakrisen. Trenden är tydlig – statistiken över försäljningar i mars månad visar att prisuppgången de senaste 12 månaderna har avstannat.

Priserna står nu i princip stilla, samtidigt som utbudet ökar och antalet affärer minskar, speciellt av bostadsrätter. Handelsbanken har nu reviderat ned sina prognoser för bostadsprisutvecklingen under 2020.

”Vi har skissat på flera olika scenarier beroende på hur allvarlig coronakrisen blir, men i ett mellanscenario ser vi en nedgång av bostadspriserna med 10 procent som trolig”, säger Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken.

Hon säger också att Handelsbanken räknar med att Riksbanken kommer sänka reporäntan, även om det kommit olika signaler och uttalanden från Riksbanken kring om det kommer att ske.

”Vi tror att vi kommer komma tillbaka till ett läge då reporäntan ligger på minus en halv procent”, säger Helena Bornevall.

Programledare: Joakim Båge

 • Lånesajter kritiseras av Konsumentverket0:59

  Lånesajter kritiseras av Konsumentverket

  Konsumentverket har genomfört en granskning av företag som jämför lån i marknadsföringssyfte. Nu riktar myndigheten kritik mot sajterna, vars reklam kan anses vara missvisande. 

 • Därför pressas elpriserna2:25

  Därför pressas elpriserna

  Efter en vinter med mycket snö i fjällen väntas en kraftig vårflod. Det fyller lagren och kan pressa elpriserna till rekordlåga nivåer. I sommar kan...

 • Bolagsspecial i #Uppesittarkväll2:05:57

  Bolagsspecial i #Uppesittarkväll

  #Uppesittarkväll är tillbaka med en bolagsspecial. På plats i studion finns Tobiis vd Henrik Eskilsson, Cibus vd Sverker Källgården och finanschefen Jörgen Gullbrandsson från Storytel.

 • Sparekonomens hemestertips2:33

  Sparekonomens hemestertips

  Semestern i år lär bli annorlunda för de flesta. Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, tipsar om hur du ändå kan få en bra sommar.

 • Spara effektivt med cykeln1:31

  Spara effektivt med cykeln

  I pandemitider undviker allt fler kollektivtrafiken. Det gör att biltrafiken ökar men allt fler väljer också cykeln i större utsträckning. Det är en vinst, både för ekonomin och miljön. 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

 • SBAB: Fler ansöker om pausade amorteringar26:24

  SBAB: Fler ansöker om pausade amorteringar

  I EFN Kvadrat fokuserar vi på hur bomarknaden hittills drabbats av coronakrisen. Mäklarhusets vd Erik Wikander vittnar om att hans kedja ökade försäljningen med hela 13 procent i april. SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann berättar att ungefär 10 procent av deras bolånekunder har ansökt om att pausa amorteringarna.

 • Så ändrar du budgeten i pandemin2:29

  Så ändrar du budgeten i pandemin

  Under coronakrisen kan inkomsten komma att ändras drastiskt för många. Då kan det vara bra att se över sina utgifter och inkomster för att säkra upp ekonomin även i kristider.