Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Det har börjat hacka för den tyska ekonomin, och USA dröjer med en räntehöjning – kanske till nästa år. Och det finns ledamöter i den amerikanska centralbanken som kan tänka sig att gå den svenska vägen med minusräntor.

Den svenska kronan har i veckan stärkts ordentligt mot både dollarn och euron, en stor huvudvärk för Riksbanken. Kronan är på samma nivå nu som när eran med minusränta inleddes. Kanske kommer det fler åtgärder från Stefan Ingves om det här fortsätter.

Om drygt två veckor är det dags för nästa ordinarie räntebesked från Riksbanken.

Allt det får oerhörda effekter på den svenska ekonomin: bopriser, sparande, import och export. Vad ska man göra, om det bara blir värre?

 

Samtidigt rör det på sig i Asien, med stora handelsavtal och en kinesisk ekonomi som ingen vet någonting om.

 

Råvarupriset steg i slutet av veckan, allt mer gruvor runt om i världen stängs ned. Hur ser det egentligen ut för den svenska råvaruindustrin, stora som små gruvor, börsnoterade som statliga? Hur många jobb ska bort? Och hur många har försvunnit det senaste året.

 

Elpriset i Sverige fortsätter ned. Priset är betydligt lägre än i fjol, och redan då var det lågt. Vattenmagasinen är fulla och kanske är det bara en extremt bister vinter som kan få elpriset att stiga igen.

När, var, ska man binda sitt elpris? Eller är rörligt alltid bäst? Är det så DÖ:s död gör att kärnkraften får nytt liv – och elen blir ännu billigare? Vad mer att vänta sig av den nya politiska situationen som har bäring på våra plånböcker?

 

Den amerikanska rapportsäsongen har börjat.

Den svenska rapportsäsongen tar fart först i slutet av veckan, där SKF på fredagen blir första stora industribolag att rapportera kvartalssiffror. I väntan på det får vi under måndagen veta vilka pristagarna i ”Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels Minne” är.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.