Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Snart sommarlov efter ett tufft och roligt år på EFN. Stolt konstaterar vi att vi tagit ett stort och viktigt kliv och blivit rikstäckande.

Det kanske låter lite skrytsamt, men det är värt att peka på i tider när andra lägger ner redaktioner och låter algoritmer styra nyheterna: EFN har, som enda ekonomiredaktion i Sverige, ambitionen att beskriva näringsliv och ekonomi i hela landet – inte bara i trakterna kring Stureplan i Stockholm.

EFN:s fem regionreportrar har under sina första månader på jobbet berättat om en urstark jobbmarknad i norra Sverige, den dyra eurons betydelse för lantbruket och  bostadsmarknader utanför storstäderna (jo, de finns). De har djupdykt i en jättesatsning på Göta kanal och den superheta västsvenska konjunkturen, de har tagit reda på hur Falkenberg blev Sveriges hetaste matdestination och hur Trumps ståltullar slår mot Sydsverige. Plus intervjuat och filmat fram massor av fler intressanta reportage och inslag. Vi tror att de gett både en och annan aha-upplevelse.

Här är en lista över de orter EFN gjort reportage från hittills

Vi på EFN är också löjligt stolta över att ha gjort en insats för jämställdheten. Tidigt i höstas bestämde vi oss för att det måste bli bättre balansen mellan könen i våra produktioner. Visst, man kan skylla på att finansvärlden är svårt mansdominerad, att det är svårare att få kvinnor att medverka i tv och säkert en del annat också. Eller också kan en bestämma sig: Vi ska jobba hårt varje dag för att hitta, övertala och intervjua duktiga kvinnor inom alla ekonomiska discipliner.

Och för att ta vår dagliga livesändning Börslunch som ett exempel, så lyckades vi genom träget arbete höja andelen kvinnor i programmet från fem procent i höstas till hela 40 procent nu under våren.

Dock, vi gör det inte bara för att vara fina. Den egennyttiga baktanken att fler och fler kvinnor ska känna sig inkluderade och vilja titta på våra program.

Tipsa oss gärna om kvinnor inom alla möjliga ekonomidiscipliner – professorer, börsanalytiker, pensionsexperter, företagsledare…

Ett annan strävan vi har är att öka andelen unga EFN-tittare. Därför är det roligt att vi under våren kunnat se flera av våra unga supertalanger utvecklas i rutan. Om du inte redan är ett fan, titta gärna på nya formatet Efter stängning. Ambitionen där är löjligt hög: att göra ekonomi till underhållning. Programmet riktar sig till intresserade men kanske ännu inte så kunniga.

 

Storsuccén #Uppesittarkväll, med sociala medie-profilen Nicklas @investeraren Andersson i högsätet, visar att det går att köra en hela två timmar lång pratshow om något så till synes torrt och tråkigt som privatekonomi – och totalt fängsla tittarna. Nästan alla – 90 procent – hänger kvar i stort sett hela programtiden. Vi var själva tvungna att trippelkolla siffran, men den stämmer faktiskt. Och självklart fortsätter #Uppesittarkväll i höst.

 

Apropå privatekonomi och sparande, en fjärdedel av svenskens inkomst går till boende – i genomsnitt. Varje ändring i boendet kan få stor effekt i plånboken. Inte undra på att bostad är ett hett samtalsämne runt många middagsbord. Och för att hjälpa människor att ta kloka bostadsbeslut startar EFN i höst en podd om privatekonomi, med just bostaden i centrum. Programledare blir ekonomijournalisten Joakim Båge, tidigare TV4 Ekonominyheterna och Dagens Industri, just hemkommen efter tolv år i USA.

 

Katrin Marçal och Maria Borelius fortsätter att prata ekonomi med London som utkikspunkt i den allt mer populära Londonpodden, och Katrin ger oss fler smarta samtal med högprofilerade intervjupersoner.

 

Till hösten satsar vi på fler intervjuer med profiler och professorer, gärna med aktualiteter som krok. Inspirerade samtal som har potential att leda till höjd kunskap och aha-upplevelser hos dig som tittar. Petra Bergman och Gabriel Mellqvist leder samtalen.

 

Vi söker också fler kolleger på EFN – rutinerade ekonomireportrar som lever för att lära ut hur ekonomi fungerar, i stort som smått.

 

EFN söker folk – läs mer

 

Vi är inte riktigt vid sluttampen av säsongen än, men vi vill ändå passa på att tacka alla trogna och nytillkomna tittare för den här våren. Titta gärna på oss då och då i hängmattan också. Under de kommande veckorna erbjuder vi ekonomikunskap med sommarkänsla på EFN.

 

Vi hjälper dig att snabbt få koll på de viktigaste nyheterna. Under politikerveckan i Almedalen specialbevakar vi pension, bostad och jobb. I stället för att försöka göra ”allt” sållar vi fram det verkligt viktiga, med sikte på ekonomi och valet i höst.

 

Under rapportveckorna letar vi reda på det mest spännande och vi ger dig det bästa från Fastighetsdagarna i Båstad. Vi bjuder också på en del privatekonomisk inspiration, plus att vi lanserar en reportageserie om slott över hela Sverige. Hur får man ett sådant bygge att gå runt 2018?

Kolla på EFN, så får du svaren.

 

Anna Fagerström

Ansvarig utgivare

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.