Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Det är hårda tider – igen – för den brittiska stålindustrin. Ett Thailandsägt stålverk i Redcar utanför Middlesbrough ska stängas, vilket lett till protester  – bland annat från fotbollssupportrar.

 


Ägaren till stålverket – som tidigare ägts av British Steel och efterföljaren Corus – är SSI, Sahaviriya Steel Industries, som i sin tur köpte det för ett par år sedan av indiska Tata Steel.
Men Tata Steel finns kvar i England, och har skurit ned bland annat i Rotherham och i Scunthorpe, och har flera andra anläggningar i nordöstra England.

Bland flera skäl till stålkrisen finns det faktum att asiatiska tillverkare har trappat upp sin export till väst, och Daily Mirror har starta en kampanj för att rädda stålindustrin – där ett av förslagen är att britterna bara ska köpa brittiskt stål.

mirror

Det svenska SSAB har ju sina egna problem med sjunkande aktiekurs, ökande förluster och nedskärningar. Men det finns även andra ägare till svenskt stål, bland annat just Tata Steel som via dotterbolaget Cogen Power äger Surahammars Bruk – ett västmanländskt bruk som har en 500-årig historia, och som tidigare i år fick känna av nedskärningar.

ssab
Järnmalmen – som är grunden till stålet – har rasat kraftigt under de senaste åren. Världens näst största pelletstillverkare stoppar nu produktionen.

Liksom för en lång rad metaller är det endast hoppet om minskad produktion som gör att priserna inte rasar mer. Och detta pelletsstopp är bra för marknaden enligt Citigroup.

 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.