Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Sandviks beslut att sälja bulkhanteringssystemen för gruvindustrin förefaller dåligt tajmad.

Sandvik har beslutat att sälja sin verksamhet för bulkhanteringssystem och komponenter för gruvindustrin, Minings Systems. Verksamheten utgjorde 7 procent av koncernens omsättning 2014 och en knapp fjärdedel av affärsområdet Sandvik Minings omsättning. Lönsamheten har varit svag och styrelsen har beslutat att om att belasta resultatet för det tredje kvartalet med nedskrivningar på en miljard kronor.

För en utomstående förefaller tidpunkten för försäljningen vara illa vald. Den globala gruvindustrin har kastats in i en djup lågkonjunktur, framför allt på grund av den snabbt svalnande kinesiska ekonomin som i kombination med allt en allt för optimistiska utbyggnad av ny gruvkapacitet har satt en hård press på metallpriserna. Men det kan naturligtvis också vara så att Sandviks styrelse ser framför sig en mer utdragen period av mycket svag efterfrågan.

Beslutet är också ett kvitto för att Sandviks ambition att vara en större systemleverantör till gruvindustrin inte har varit särskilt lyckosam. Under den långa uppgångsperioden för gruvbranschen har Sandvik kontinuerligt genomfört affärer för att bredda affärsområdet Minings erbjudande. Den nygamla lärdomen att man ska fokusera på det som man är riktigt bra på, i Sandvik Minings fall utrustning för brytning och produkter i direkt anslutnings till dessa, så som lastare, har åter kommit i ropet.

En annan lärdom är att det är svårt att tjäna pengar på stora systemaffärer, där en parallell till ABB:s affärsområde Power Systems som också har haft mer eller mindre kroniska problem att nå tillräcklig lönsamhet. Tanken att ta igen på komponentförsäljning vad man förlorar på systemaffärer förefaller lättare sagd än genomförd.

Det är därför svårt att se några riktigt hungriga köpare till denna verksamhet. De flesta konkurrenter är i likhet med Sandvik skadeskjutna. Någon opportunistisk riskkapitalaktör förefaller vara den mest troliga tagaren.

Aktiemarknaden gladdes dock åt beslutet att klippa banden till bandtransportörerna. Sandvikaktien handlades upp med nästan 4 procent under torsdagen.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.