Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

1990-talets lansering av internet ledde till extrema kursnivåer och är ett av de mest tydliga exemplen på en ”boom and bust” i vår tid. Förblindade av internets framtidsmöjligheter pumpade investerare in pengar i kursraketer och många hävdade att det hade uppstått en ”helt ny ekonomi”. Aktierna rusade som aldrig förr och förmögenheter skapades dagligen. Men efter toppen i mars år 2000 gick det snabbt utför. På kort tid försvann hundratals it-bolag lika snabbt som de uppstått.

År 1994 blev internet för första gången tillgängligt för alla som ägde en dator. En mer primitiv form hade ett par decennier tidigare skapats av den amerikanska regeringen för att på ett effektivt sätt kommunicera med hjälp av sina datorer. Från att bara varit åtkomligt för en begränsad krets började nu internet utvecklas till en plattform där gemene man kunde surfa mellan olika hemsidor och kommunicera via e-mail och chatt. I dag känns det hela självklart, men för 20 år sedan var de möjligheter som internet skapade helt revolutionerande.

Många förstod tidigt att internet var framtiden – här gick det att tjäna pengar. America Online var först ut med att göra internet lättillgängligt i stor skala. Kort därefter lanserade Yahoo sin sökmotor och samma år grundades Amazon för att bli den första internetbaserade bokhandeln någonsin. Internet blev alltmer kommersialiserat och skapade stora förmögenheter åt de entreprenörer som varit tidigt ute med lyckade satsningar. IT-aktiernas värdeutveckling verkade aldrig stanna av. Många av företagen betalade även sina anställda i form av aktieoptioner, vilket var mycket lönsamt så länge aktierna fortsatte stiga. När kurserna var som högst kunde i princip alla anställda ha optionsportföljer värda miljoner. För att locka de mest begåvade nyckelpersonerna erbjöds lyxiga anställningsbonusar som hela lägenheter och nya sportbilar. IT-företagen tycktes trotsa alla naturlagar.

”Den nya ekonomin”
Internets framfart vände upp och ned på de principer som tidigare hade gällt. Vissa ekonomer spekulerade i en ”ny ekonomi” med helt nya förutsättningar. En ekonomi där inflation skulle vara mer eller mindre icke-existerande, där det som hade gällt tidigare inte längre var giltigt. ”Den gamla ekonomin” representerades av ”tråkiga” industri- och byggbolag som inte längre hade någon framtid. En del analytiker hävdade till och med att företagens intjäningsförmåga inte längre var relevant. Internet innebar framtiden och it-bolagen skulle nå ut till människor i alla världens hörn.

Nasdaq stiger över 700 procent
Mellan år 1996 och 2000 exploderade Nasdaq-index från 600 till otroliga 5000. De så kallade dot-combolagen, som ofta drevs av entreprenörer som knappt gått ut college, börsnoterades varje dag och gjorde grundarna stenrika. Många av företagen hade ofullständiga affärsplaner och ännu fler saknade i stort sett inkomster. I Börslunch-sketchen är det heta företaget catdesign.com en blinkning till det amerikanska pets.com, som hade visionen att bli den första online-shoppen för husdjursägare. Hur otroligt det än låter, noterades pets.com på börsen och fick en miljardvärdering trots att bolaget gick med förlust.

Investerare högg på varenda bolag som utlovade framtida vinster. Enda kravet tyckets vara en dot-com-domän. Riskkapitalet slösades på storslagna fester för att fira börsnoteringarna och medelåldern på arbetsplatserna var många gånger inte mer än 25 år. Det finns historier om hur anställda gick runt barfota på kontoret och spelade tv-spel och fussball på arbetsdagarna. Vid dotcom-bubblans topp år 1999 brukade man säga att det varje minut i Silicon Valley skapades en ny miljonär.

Bubblan spricker
Under våren år 2000 började den dystra verkligheten sjunka in. I takt med att värderingarna blev allt högre blev fler och fler investerare tveksamma till it-bolagen. Inom loppet av bara några månader kraschade Nasdaq och sjönk från 5000 till 2000. Hundratals företag, inklusive pets.com, försvann från kartan lika snabbt som de hade anlänt.

Efter det inledande raset drabbades USA:s ekonomi av en mindre recession, och amerikanska centralbanken sänkte gång på gång räntan för att försöka lindra verkningarna. Nasdaq fortsatte ändå att sjunka och nådde år 2002 ned till 800-nivån. Tidigare high-flyers som bolaget Microstrategy sjönk från 3 500 dollar per aktie till ynka 5 dollar per aktie. Samtidigt kom det fram att många av it-bolagen hade manipulerat intjäningen i sin rapportering. På bara två år hade Nasdaq sjunkit med 60 procent och flera biljoner dollar hade försvunnit. Hundratusentals anställda förlorade sina jobb och, om de investerat i IT-aktier, även stora delar av sina livsbesparingar.

Förespråkarna av ”den nya ekonomin” hade därmed motbevisats. Traditionella ekonomiska principer hade alltjämt betydelse. Utvecklingen under it-eran visade återigen att bubblor uppstår och att irrationellt beteende tenderar att framstå som rationellt när flocken väl har övertygats. När tillräckligt många gör samma sak blir det svårt att se klart och det är lätt att övertygas om att just den här gången är det faktiskt annorlunda.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.