Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Reporäntan lämnades som väntat oförändrad på -0,5 %. Riksbanken köper statsobligationer för ytterligare 45 miljarder kronor.

Även om Riksbanken inte förväntades göra något med räntan så har det troligen funnits en hel del att diskutera för Ingves och hans kollegor, framförallt vad de ska göra för att sänka kronkursen.

Ett verktyg som finns att tillgå är att utöka och förlänga stödköpsprogrammet av statsobligationer. Nu valde man att utöka köpen av statsobligationer med ytterligare 45 miljarder kronor under andra halvåret 2016.

Riksbanken skriver:

”Direktionen har beslutat att köpa statsobligationer för ytterligare 45 miljarder kronor under andra halvåret 2016. Därmed minskar risken för att kronan stärks snabbare än i prognosen och att inflationsuppgången bryts.” 

Riksbanken flaggar även för att beredskapen är god för att göra penningpolitiken ännu mer expansiv om det skulle behövas för att värna inflationsmålet.

En som tycker att det är dags att se över inflationsmålet helt är före detta vice riksbankschefen Kerstin Hessius, som hon sa till EFN i en intervju. 

Direktionen var inte enig i sitt beslut att utöka stödköpen med 45 miljarder kronor. Vice riksbankschef Cecilia Skingsley reserverade sig och förespråkade en oförändrad penningpolitik, med hänvisning till det ekonomiska läget i Sverige.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.