Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Den globala storbanken HSBC har efter långt övervägande beslutat sig för att ha kvar huvudkontoret i London i stället för  att flytta till Hongkong.

Men HSBC, vars namn ursprungligen var The Hongkong and Shanghai Bank, startades vare sig av någon kines eller av någon engelsman.

Grundaren Thomas Sutherland växte upp i den nuvarande skotska oljestaden Aberdeen.

Sutherland

Thomas Sutherland

Efter studierna tog Thomas Sutherland jobb hos Peninsular and Oriental Steam Navigation Company (P&O, som sedan var en del av Stena-sfären) och placerades i Hongkong. Och efter ett par år, i mars 1865 grundade han alltså HSBC.

Men det var inte bara bankverksamhet det handlade om, opium var också en viktig handelsvara. Och bland de första styrelseledamöterna i HSBC  fanns Thomas Dent, en en av opiumhandlarna som delvis också var orsaken till det första opiumkriget mellan Storbritannien och Kina. Det andra opiumkriget avslutade 1860, och det rådde ingen tvekan om att Kina inte var någon stormakt och inte fick förbjuda opium. Vilket var bra en bra grund att stå på för HSBC, som av helt andra illegala skäl var i blåsväder förra året.

Opiumkriget

Slaget om Palikiao (21 december 1860 under det andra opiumkriget) Bildkälla: Wikipedia

 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.