Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

En britt, en amerikan eller kanske en annan britt? Men inte en fransman. I dag är det dags för att utse vinnaren av ekonomipriset.

Ekonomistas.se heter sajten där tunga svenska nationalekonomer skriver och där smartskallarna på Sveriges nationalekonomiska institutioner gillar att hänga. Nu har de haft en omröstning om vem som kommer att vinna ekonomipriset (eller ”Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne” som det heter) i år. Och vinnare blev amerikanen Paul Romer, som är inriktad på endogen tillväxtteori. Men det har han varit i nästan alla omröstningar Ekonomistas anordnat. Och ännu så länge har de haft fel.

Reuters å andra sidan pekar ut den brittiska professorn Richard Blundell som vinnare. Han får i så fall får priset för sitt arbete inom mikro- och arbetsmarknadsteori. Nyhetsbyråns modell att förutsäga pristagaren bygger bland annat på antalet vetenskapliga citat. Och man skryter med att ha prickat in 37 nobelpristagare sedan 2002.

Vem det blir får vi veta i dag klockan 13.00.

En som inte lär vinna är den stora stjärnan på ekonomihimlen de senaste åren, fransmannen Thomas Piketty. Hans teorier om förmögenhets- och inkomstfördelning har diskuterats och analyserats i oändlighet (bland annat på EFN av Leif Pagrotsky och Tino Sanandaji) och hans bok ”Capital in the Twenty-First Century” har blivit en försäljningssuccé.

Men om priskommittén ändå har en känsla för vilka ämnen som ligger i tiden så går priset till det Piketty håller på med, välfärdsteori. Och då ligger engelsmannen Anthony Atkinson nära till hands. Så mitt tips blir att Tony Atkinson tar hem det i år.

Se även Katrine Marcals intervju förra årets vinnare Jean Tirole.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.