Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Det brittiska platinumbolaget Lonmin är illa ute. Det finns flera skäl till dramatiken i Lonmin, ett är givetvis kollapsen för platinapriset. Men det är inte första gången det är dramatik i Lonmin, och dess tidigare omstridda moderbolag.

Lonmin var gruvdivisionen i Lonrho (London and Rhodesian Mining and Land Company) som ett tag för ett halvsekel sedan var ett av världens största företag.

Genombrottet kom när Tiny Rowland tog över som vd 1962. Sedan följde en extrem expansion i gruvindustrin, mutpengar till afrikanska diktatorer, förbjuden handel med bojkottade Rhodesia, kamp om varuhuset Harrods, och uppror i styrelsen mot Tiny Rowland som fick sparken men räddades av ett småspararuppror.

Dessutom beskrevs Lonrho av den konservative brittiska premiärministerns Edward Heath ungefär som rövarkapitalismens ansikte.
Tiny Rowland figurerar i Adam Curtis BBC-serie The Mayfair Set från 1999,  som handlar om England i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet.

 

Men fler personer finns med i The Mayfair Set, som består av fyra timslånga avsnitt: Företagsstyckarna Jim Slater och Jim Goldsmith, samt aristokraten Lord Lucan som älskade att spela bort sin förmögenhet på The Clermont Club.

Lord Lucan, vars öde beskrivits i ett flertal böcker, försvann i samband med att han försökte mörda sin fru men råkade slå ihjäl sitt hembiträde i stället. Han försvann från brottsplatsen och ingen vet vart han tog vägen. Självmord? Dumpad i Themsen av maffian?

 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.