Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Årets stämmor har avhållits. Stämmomiddagarna avätits. Kupongerna klippts. Och landets aktieägare kan snart ta välförtjänt semester.

Men redan om tre månader drar förberedelserna för nästa stämmosäsong igång i valberedningar och nomineringskommittéer. Låt oss blicka lite mot den, men först och främst summera det viktigaste från i våras:

Störst var såklart generationsskiftet i Schörling-sfären. Sofia Schörling Högberg och Märta Schörling Andréen tvingades ta över efter pappa Melker, som drabbats av obotlig sjukdom. Systrarna satt redan i holdingbolaget MSAB:s styrelse men återfinns nu även i kronjuvelen Hexagon.

I Melkers frånvaro stagades styrelsen upp med Ericsson-chefen Hans Vestberg och John Brandon, tidigare vice vd för Apple. Deras samlade rutin lär komma väl till pass när de oerfarna systrarna ska handskas med två av de största ägarfrågorna på börsen just nu: åtalet mot vd Ola Rollén i Norge samt uppgifterna om ett förestående jättebud på mätteknikbolaget.

Den största överraskningen som sfären bjöd på kom annars i slutet av maj då Melker Schörling omvaldes till MSAB:s styrelse. Högst oväntat eftersom det i ett pressmeddelande i höstas hette att han skulle lämna alla sina styrelseuppdrag under våren 2017. Det var för övrigt i samma release som det annonserades att Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg skulle göra comeback i MSAB.

Schörlings sjukdom fick återverkningar även i resten av sfären. Georg Brunstam övergav vd-stolen i Hexpol för att ta ordförandeklubban. I AAK är Mikael Ekdal ny ordförande, samma titel som han numera har i MSAB. Det sistnämnda bolaget har också en ny vd i Gun Nilsson.

Wallenbergsfären har haft något av ett mellanår när det gäller styrelsebemanningen. Intressantast ur ett maktperspektiv var att Lars Förberg släpptes in i ABB:s styrelse. Förberg är Christer Gardells partner i aktivistfonden Cevian och kommer ligga på för att ABB ska knoppa av industrirobotdivisionen till ägarna.

Noteras kan också att Daniel Nodhäll valdes in i Saabs styrelse. Den 39-årige Nodhäll ingår i Investors koncernledning (han är chef för området Noterade Kärninvesteringar) och sitter sedan tidigare i Husqvarna. Håll ögonen på honom liksom Investors CFO Helena Saxon (i SEB och Sobi). Båda lär gå vidare till fler och större uppdrag om de sköter sina kort.

Det för oss in på Ericsson, i konkurrens med Hexagon vårens hetaste bolag ägarmässigt. Här råder en sorts terrorbalans i styrelsen mellan Wallenbergarna och Industrivärden. Alla förändringar är delikata och kräver en lyhörd valberedning.

Den tidigare Telenor-chefen, norrmannen Jan Fredrik Baksaas, valdes in. Han satt redan i Handelsbankens vilket visar vilket lag han spelar för. Även Autoliv-chefen Jan Carlsson klev in. Han sitter sedan i Trelleborg, som inte tillhör någon sfär, och är inte helt lätt att sätta en flagga på. Men Autoliv ägdes tidigare av Electrolux och möjligen har Carlsson lite närmare band till Investor än till Industrivärden. Att Carlsson går in i ytterligare en styrelse är kanske också ett tecken på att han förbereder ett liv som styrelseproffs efter Autoliv. Han är visserligen bara 57 men har arbetat där sedan 1999 och varit vd sedan 2007.

Mest spännande med Ericsson är förstås ändå att att Cevian flaggade upp som den kapitalmässigt näst största ägaren. Därmed är det bäddat för spännande möten i valberedningen även i höst. Cevian lär kräva en plats runt styrelsebordet senast nästa vår. Dessutom är det få som tror att ordföranden Leif Johansson sitter kvar efter nästa stämma.

Vem som tar över efter Johansson är inte självklart, men en möjlighet är nyss nämnde Jan Fredrik Baksaas. Han är både respekterad företagsledare och besitter telekomkompetens. Att han är ekonom och inte ingenjör kan dock ligga honom i fatet.  En annan het kandidat till ordförandeposten är Bert Nordberg, tidigare hög Ericsson-chef och numera bland annat i Essitys (tidigare SCA:s) styrelse. Han har den fördelen att han går hem även i Wallenberglägret med styrelseplatser i Saab och Electrolux.

Industrivärden har i övrigt haft ett lugnt år ur ett ägarhänseende. Det intressantaste var förstås avknoppningen av SCA:s hygiendel Essity.

I Stenbecksfären utökades holdingbolaget Kinneviks styrelse med två ledamöter, Lothar Lanz och Mario Queiroz. Men intressantare var att Anders Borg fick sitta kvar. Enligt uppgift hade valberedningen tänkt byta ut honom men valde att vänta eftersom det då skulle kunna kopplas till att han har blivit delgiven mutmisstankar (efter att ha jagat med skogsbolaget Holmen). Efter stämman 2018 lär han inte finnas kvar.

Slutligen ett ord om Getinge där huvudägaren Carl Bennett gjorde en stor utrensning. Två ledamöter plus kortlivade vd:n Alex Myers fick respass. I stället valdes tre nya ledamöter in, i tillägg till nye koncernchefen Mattias Perjos. Ett intressant namn är Barbro Fridén, tidigare bland annat chef för Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg samt ledamot i Vitrolifes styrelse. Ett riktigt stjärnskott knep också en plats. Sofia Hasselberg, 34, är tidigare läkare på Karolinska och numera konsult på McKinsey. Glöm inte var ni såg namnet först.

 

Se även: Ägarna & Åsberg 30 juni.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.