Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Samsung Electronics fängslade vice ordförande och arvtagare till hela Samsung-koncernen, Lee Jae-yong, har hamnat under press att lämna sin styrelseplats. Det skriver Nikkei Asian Review.

Kraven kommer efter att Lee Jae-yong dömts till fem år fängelse för mutor av en vän till dåvarande presidenten Park Geun-hye. Det gjordes i utbyte för statligt stöd av en kontroversiell fusion av två av Samsungs dotterbolag.

Med Lee Jae-yong nu fängslad uppges alltfler röster ha börjat höjas för att han bör lämna styrelsen. Dels beror det på att han kan komma tillbaka till posten efter att han avtjänat sitt straff men också för att hans höga arvode.

Lee Jae-yong får månatligen 159 miljoner won, motsvarande 1,1 miljoner kronor, för sin plats i styrelsen. Det är högre än vad Samsung Electronics vd Kwon Oh-hyun tjänar. Han drar in 156 miljoner won på månadsbasis.

Att Lee Jae-yong försvinner från styrelsen tros också minska hans makt och grepp om hela koncernen.

En av Samsungs storägare, den amerikanska hedgefonden Elliott Management, var bland dem som uttryckte stor kritik mot den interna fusionen av dotterbolag.

I tillägg till det har man sedan tidigare uppmanat styrelsen till att bland annat betala en extrautdelning, strukturera om koncernen till ett holdingbolag och få till en notering på Nasdaq. Med Lee Jae-yong borta ur bilden tros dess mer aktieägarvänliga åtgärder kunna bli enklare att implementera.

Under tiden fortsätter Samsung Electronics att rosa marknaden, inte för succén med Galaxy-mobilerna utan istället framför allt för den urstarka efterfrågan inom NAND-flashminnen. Bolaget tros enligt analytiker sitta på en tredjedel av den marknaden.

Se bakgrunden till fängelsedomen i spelaren ovan.

EFN/Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.