Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Riksbanken lämnade reporäntan oförändrad på – 0,5 procent. Tiden då låga reporäntor gynnade hushållen är förbi. Istället kan vi räkna med högre kostnader för hushållen.

Riksbanken gav i dag beskedet att reporäntan kommer att vara fortsatt negativ, -0,5 procent, samt att det kan bli en ytterligare sänkning i december om utvecklingen inte går i rätt riktning. Med andra ord ser det ut som om vi kommer att ha negativ reporänta under lång tid framöver.

Det är länge sedan vi kunde se hur reporänteförändringar gav direkt utslag i den rörliga boräntan. En kvarts procentenhets sänkning av reporäntan blev en lika stor sänkning av boräntan. Ibland var det en viss fördröjning när det gällde sänkningar och en lite snabbare effekt vid höjningar. Men Riksbankens reporäntebesked var alltid en viktig nyhet för alla med bolån och rörlig (eller tremånaders) boränta.

Enligt den ekonomiska teorin är sänkningen av reporäntan ett sätt att stimulera hushåll och företag. De får lägre kostnader och kan spendera mer på annat eller låna billigare och göra investeringar i boende eller annat. Det ska i sin tur ge skjuts åt inflationen. Men om läget som det är nu, att vi har en negativ reporänta månad ut och månad in, ger någon ytterligare stimulans är mer tveksamt. Allt fler talar om att räntevapnet har spelat ut sin roll som inflationsstimulans.

Istället är det stor risk för att fortsatt negativ reporänta får omvänd effekt – den kommer att göra det dyrare för hushåll och småföretag.

Förklaringen är sparräntan. Större företag har fått acceptera att betala lite för tryggheten att ha pengar i banken. De har alltså i praktiken negativ ränta på sparkontot. Men när det gäller hushåll och småföretag är det svårt för bankerna att börja ta betalt för sparkontot. Risken är stor att många då skulle ta ut pengarna från banken och istället förvara slantarna i kassaskåpet. Bankerna kan inte klara massiva uttag och dessutom är det en samhällsfarlig utveckling.

Så vi får fortsätta att ha noll eller nästan noll i ränta på sparkontot trots att reporäntan är negativ. Reporäntan är ju den ränta bankerna betalar för att få förvara pengar hos Riksbanken. Förenklat sett är sparkontona alltså en förlustaffär för banken.

Därför gäller det att ta in på gungorna vad de förlorar på karusellen. Helt rimlig affärsverksamhet.

För hushållen innebär det att det kan bli tuffare att pruta på bolånen. Och att vi kommer att möta mer marknadsföring och försäljning kring andra produkter och tjänster där marginalerna är bättre. För att inte behöva betala för sparkontot förväntas vi helt enkelt betala lite mer här och där. Det är de effekter reporäntan ger i dag.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.