Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Att få löneutbetalning varje månad från sju olika arbetsgivare, vara beredd på att faktiska skatten inte kommer att stämma med preliminära och dessutom inte veta hur utbetalningarna förändras från år till år skulle de flesta av oss uppfatta som jobbigt. Men så är det att ha pension.

AMF kom nyss med sin årsrapport om pensioner. Det är en gedigen genomgång av många aspekter på frågorna och där trygghetsekonom Dan Adolphson även presenterar en hel del kloka idéer till förändring.

Det är inte bara mängden pensionsdelar löntagarna har att vänta (i genomsnitt 6,8 förutom allmänna pensionen) som är problematiska. Även saker som hindrar möjligheten att stanna kvar längre i arbetslivet, ojämställda pensioner och korta utbetalningstider är problem att hitta bättre lösningar till.

Några axplock:
Allmänna pensionen och tjänstepensionerna är inte helt synkroniserade. Det vore exempelvis bra om man kunde göra uppehåll i utbetalning av tjänstepension. Det kan man i den allmänna pensionen. Skulle underlätta arbetsdeltagande. Dessutom vore det lämpligt med samma åldersgränser för intjänande.

Öka möjligheten att flytta försäkringar med litet kapital. Här är det bra att tänka på att det kan vara positivt att ändå ha mer än en utbetalning. Då går det att fördela uttagen olika över tid.

Öka möjligheten till delpension. I flera avtal finns nu möjligheten till deltid och samtidigt jobba kvar till viss del. Det borde bli möjligt i flera avtal, även om det mest förändrar situationen för yngre generationer.

Ändra förvalet i tjänstepensioner till livslång utbetalning. Det skulle minska alltför korta uttag. Många uppmärksammar inte att tjänstepensionen upphör efter kanske bara fem år. Jag tror att den förändringen blir alltmer relevant när yngre grupper närmar sig pensionsåldern och kapitalet kan vara mycket stort.

För överföring av premiepension till maka/make eller registrerad partner borde reglerna ändras så att ingen nedräkning av kapitalet sker och dessutom så att även sambor omfattas av regelverket.

Det finns mycket att göra för att förbättra förutsättningarna för vår pensionstid. Dan Adolphson kommer med många bra förslag. Och hans idéer om att digitalisera mera istället för att ha fysiska blanketter och att samla mer av information till pensionsspararna för att underlätta besluten (om efterlevandeskydd, bostadstillägg mm.) skulle underlätta pensionsplanering. Just det senaste finns tankar om att förverkliga, kallat Knappen. Ett samarbete mellan Pensionsmyndigheten och minpension.se.

Om sedan arbetsgivare kunde skriva in i lönebeskeden hur mycket som sätts av varje månad till tjänstepensionen skulle många fler observera denna viktiga förmån man kan få i anställning med kollektivavtal. Klokt att inte sända dessa idéer in i förtida pension.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.