Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Häggen doftar, syrenerna står på tur! I helgen var det pingst och det betyder bröllopstider! I alla fall tror vi nog att just pingsten är vanligaste helgen att ingå äktenskap.

Och nog är det under de tre sommarmånaderna som de flesta gifter sig, 46 procent. Men faktum är att det är vanligast under augusti, sett till hela månaden. Alla lördagar i augusti ligger högt upp i statistiken för 2014, även om en lördag i juni toppar listan, då en vecka efter pingst.

Såväl i helg- och semestertider som i vardagslivet hanterar vi olika risker. Risken att ett äktenskap går i kras finns ju där, som jag skrev tidigare om i bloggen om underhåll.

Efter ett kortare äktenskap kan det kännas snöpligt att få lov att dela med sig av arv, gåvor eller eget sparande man tidigare byggt upp. Lagen säger att makar ska dela lika på i princip all egendom i samband med separation, det som är giftorättsgods. Genom att skriva äktenskapsförord kan makarna ändra på det. För att trygga de egna tillgångarna.

Även om det finns regler för att man inte måste dela lika efter äktenskap kortare än fem år (inklusive samboende före) kan det vara bra att vara förekommande.

Arvsskatten var tidigare ett problem för detta. Om man ville skydda sin egendom inför risken för skilsmässa kunde det bli tokigt vid dödsfall och makens arv blev onödigt högt beskattat. Nu är arvsskatten borttagen och just det problemet finns inte längre. Det borde därför vara regel snarare än undantag att brudpar idag skriver äktenskapsförord före bröllopet. Lika självklart som att man tecknar livförsäkringar och hemförsäkringar.

Vi gifter oss också allt senare i livet. Kvinnor ingår sitt första äktenskap i genomsnitt vid drygt 33 års ålder och män vid närmare 38. Det är fem år senare än 1990. Ofta har makarna hunnit bygga en egen ekonomi vid den åldern och har mer att värna.

Med äktenskapsförord gör man egendom till enskild egendom. Det kan vara allt eller delar, till exempel en sommarstuga, ett företag, ett pensionssparande, ett visst kapital eller bohag.

Finns inga särkullbarn (barn som inte är gemensamma) ärver ändå maken egendomen. I annat fall kan det behöva kompletteras med ett testamente. Äktenskapsförord ska skrivas under av båda och registreras hos Skatteverket i Härnösand. Avgiften på 275 kronor betalas in i förväg. Testamenten kräver inte registrering i dagsläget.

När åren går är det säkert klokt att skriva nytt äktenskapsförord för att göra egendom till giftorättsgods igen. Ekonomierna vävs ihop och det är svårt att säga vems pengar eller insatser som lett till vad. Men fortfarande kan det vara angeläget att ha sommarstugan som gått i släkten i generationer, eller det egna aktiebolaget kvar som enskild egendom.

Är det girigt att vilja skydda sin egendom på detta sätt? Är det ett tecken på att man inte litar på sin livskamrat? Det kan kännas som en slags hållhake när egendom är ojämnt fördelad. Många får nog sådan tankar när frågan kommer upp.

Se det i stället som jag menar här, som en försäkring. Inte vill vi att bilen ska gå sönder, inte vill vi att huset ska brinna upp, inte vill vi dö i förtid. Ändå tecknar vi fordons-, villa- och livförsäkringar. Vi vill förstås inte att äktenskapet ska upplösas. Men händer det vill vi inte bli obehagligt överraskade vad gäller ägandet. Det är dags att göra äktenskapsförordet till en självklarhet när man ska gifta sig.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.