Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Det går bra för Sverige. Den slutsatsen drar både Riksgälden och Riksbanken. Staten behöver inte öka upplåningen och Riksbanken behövde inte sänka sin reporänta.

Detta är positivt både för dagens och morgondagens hushåll men det kan vara dags att se över ränteplaceringarna.

Riksgälden konstaterar att det går bra för svensk ekonomi och att skatteintäkterna väntas bli högre än i tidigare prognoser. Viktigaste förklaringen är att fler arbetar. Det går till och med så bra att Riksgälden sänker prognosen för lånebehovet för i år med 25 miljarder jämfört med den prognos som kom i somras.

Dock behövs lite mer pengar än i tidigare beräkningar för nästa år. Ungefär 8 miljarder mer, totalt 33 miljarder. Men det är ändå en lägre siffra än många förväntat sig.

Riksbanken framhåller också att det går bra för Sverige. Det behövs ingen ytterligare stimulans i form av ännu lägre ränta. Det räcker med -0,35 procent i reporänta.

Däremot vågar Riksbanken inte upphöra helt med sin expansiva politik utan aviserar köp av obligationer för 65 miljarder. När Riksbanken köper obligationer innebär det i praktiken att det kommer ut mer pengar i samhället.

Nu visar Riksbanken också att det inte behövs någon mer sänkning. Inflationen börjar så sakta stiga och kurvorna pekar åt rätt håll. Vi har också sett hur bra det gått under årets tre första kvartal, trots minusränta.

Om det är nu det vänder och räntorna så sakta börjar stiga är det bra att tänka på att obligationsfonder sjunker i värde när marknadsräntorna stiger. Det som hittills varit en bra och trygg placering kan bli det verkliga minuskontot framöver.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.