Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

NEW YORK – Muddy Waters är inte bara namnet på en vår tids största blues legendarer. Muddy Waters är även namnet på ett amerikanskt analysföretag. Och inte vilket analysföretag som helst.

Går man in på deras hemsida möts man av orden: ”Speaking Truth To Power” – Tala sanning till makten! Läser man vidare om Muddy Waters framstår de mer som ideologer än traditionella investment bankers. Firman delar upp sina bolagsanalyser i tre grupper:

Business fraud – bolag som förskönar sina intäkter

Accounting fraud – bolag som förskönar sina vinster genom förfalskning

Fundamental problems – bolag med stora problem som undanhålls marknaden

Med hjälp av en stab av analytiker, revisorer, detektiver, entreprenörer etc., så letar man upp bolag som passar in på något av kriterierna. När analysen är klar och man är säker på sin sak, hugger man tänderna i sitt offer. Och detta genom att blanka aktierna.

Ska man tro på bolagets track-record, eventuella misslyckade case nämns inte, så är strategin framgångsrik. Flera bolag som Muddy Waters satt säljrekommendation på har hamnat i blåsväder. Revisorer och ledningspersoner har försvunnit, utredningar inletts och flera bolag har till och med tvingats till konkurs.

Och nu har alltså Muddy Waters gett sig på ”folkaktien” TeliaSonera. Problemen i Uzbekistan är bara ”toppen på isberget.”, menar Muddy Waters. Eländet kommer sprida sig till flera delar i Euroasia. Och det kommer påverka Telias vinster signifikant.

Framtiden får avgöra om Telia hamnar på Muddy Waters hemsida som ett exempel på framgångsrika sälj-case. Aktien tappar cirka 6% idag. Enligt Muddy Waters basscenario ska aktien ned ytterligare cirka 30%.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.