Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Priserna på bostäder sjönk på bred front i Sverige under december. Både bostadsrätter och småhus föll i pris. Göteborg gick emot strömmen och var den enda avvikande regionen med stigande priser för villor, upp 0,6 procent. Det framgår av indexet HOX Sweden för december, ett index som tas fram av Valueguard.

HOX Sweden backade med 2 procent till 221. I riket var nedgången för bostadsrätter 2,7 procent och för hus 1,6 procent. I Stockholm var nedgången fördelningen -2,3 procent respektive -0,9 procent.

Bostadsrätterna i Göteborg backade dock samtidigt som husen steg. Under december föll bostadsrättspriserna med 3,2 procent, vilket var den största nedgången av storstäderna.

”För den enskilda individen som aldrig upplevt att priset på bostäder kan sjunka eller som ska sälja till ett lägre pris än vad grannen längre ned på gatan gjorde för ett år sedan kan dagens marknadsläge upplevas som dramatiskt, men sett till den samlade statistiken kan jag faktiskt inte säga annat än att jag inte upplever någon dramatik alls i siffrorna”, skriver SBABs Claudia Wörmann i en kommentar.

Wörmann menar i likhet med många andra experter att just december inte är någon bra referensmånad. Aktiviteten går ned under julmånaden. Hon tror att det blir en gradvis anpassning till ett nytt prisläge under året.

”När köpare tror att det är rea och säljare håller sig kvar vid ett högt prisläge tar det längre tid för avslut. Det leder i sig till ett större utbud där bostäderna konkurrerar med varandra. Den gradvisa anpassningen till det nya prisläget har redan börjat, vilket kommer att prägla aktiviteten under inledningen av 2018.”

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.