Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Ulli Spiesshofer har satt en halv förmögenhet i ABB. Han vill enligt egen utsago vara ”transparent” så han berättar gärna att han investerat en smärre förmögenhet i bolaget han sen två år leder, och att ledningen vill att kursen ska upp, det märks. Igår kväll bjöd ABB media på fin middag på Grand Hotell i Stockholm.

Som det kvinnliga alibi jag ofta är i den typen av sammanhang fick jag naturligtvis Ulli till bordet. En ära och en utmaning, för en mer slipad vd får man leta efter. Med en bakgrund som superkonsult på AT Kearney har han positiva svar på allt, alla minus kan vändas till plus; Att Kina ställer om sin ekonomi – vilket drabbar ABB med nära 15% av omsättningen i Kina – det är i förlängningen positivt, eftersom ABB är starka inom exempelvis förnybar energi som den kinesiska regimen nu vill satsa på (att lönsamheten inom förnybart är lägre gick vi inte in på).

På liknande vis är Ulli duktig på att se glaset som halvfullt och inte halvtomt när det gäller det mesta, läs mining, marint och olja/gas, som inte går ABB:s väg just nu. En eventuell styckning fick han att låta som en våt mediedröm utan verklig förankring och relationen till Gardell beskrevs naturligtvis som god.

Men kanske är det just detta ABB behöver, en obotlig optimist. Att Ulli lyckats entusiasmera sin organisation är tydligt. Den till tänderna taggade Sverige-vd:n fick lägga band på sig för att inte verka för entusiastisk, vid ett tillfälle under gårdagens middag bad han till och med om ursäkt för sitt översvallande engagemang. Den nytända gnistan gick verkligen inte att ta miste på.

Jesper, som också var med igår – om än med en något sämre bordsplacering – drar en parallell till AstraZeneca när Pascal Soriot kom in. En sömning organisation fick åter tillbaka drivet och engagemanget, företagets verkliga hjältar på FoU fick åter en plats i solen och aktiekursen steg.

Om det går lika bra för ABB som det gick för AstraZeneca får framtiden utvisa. En slipad, charmerande, välskräddad tysk ekonomie doktor i välputsade handsydda skor är definitivt en bra start. Men ABB styrs till stor del av omvärldsfaktorer och Kina är en av nycklarna. Läget där beskrev Ulli som att ”we´re at the bottom of the bathtub”, men hur långt det är till andra änden av badkaret, det återstår att se. Frågar man Ulli är det – surprise, surprise – hyfsat kort, i slutet av 2016 räknar han med att det kommer se betydligt bättre ut för ABB i Kina. Jag hoppas han har rätt.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.