Mer om: Monica Petersson

 • Soffliggarna förlorade mest på den skakiga börsen

  Soffliggarna förlorade mest på den skakiga börsen

  Den skakiga börsen ledde till turbulenta dagar för premiepensionsspararna förra veckan. Premiepensionen påverkas eftersom den allra vanligaste sparformen där är aktiefonder. Tidigare har de så kallade soffliggarna vunnit på att inte göra något aktivt val kring placeringen av premiepensionen. Men när börsen rasade var det soffliggarna som förlorade mest.

 • Pensionschock väntar

  Pensionschock väntar

  Nästa vecka börjar Pensionsmyndighetens prognoser delas ut, i ett stort orange kuvert. Många människor som inte har bott hela sitt liv i Sverige kan komma att bli förvånade då de kommer att få ett betydligt lägre prognosticerat belopp än tidigare år.

 • Ändra pensionssparandet nu

  Ändra pensionssparandet nu

  Två miljoner svenskar har ett privat pensionssparande med avdragsrätt, något som funnits sedan 1973. Nu är det dags att tänka om varnar Pensionsmyndigheten för.

 • Pensionsförsäkring under hot

  Pensionsförsäkring under hot

  En begränsad eller avskaffad avdragsrätt för pensionsförsäkringar skulle slå undan benen under det privata pensionssparandet. Då gäller det att tänka nytt.

 • Det okända pensionsknepet

  Det okända pensionsknepet

  Kvinnor tjänar i snitt 14 procent mindre än män. Trots detta är det bara en halv procent av alla pensionssparare som utnyttjar möjligheten att föra över sin pensionsrätt till sin partner.

 • Pensionsrådgivare får svidande kritik

  Pensionsrådgivare får svidande kritik

  Pensionsmyndigheten är kritisk till systemet med förvaltnings- och rådgivningsföretag som tar ut en årlig avgift för placera premiepensionen åt sparare. Man får in runt 3 000 samtal per år från personer som klagar på rådgivningsföretag berättar Monica Petersson, som är pensionsexpert på myndigheten.

Senaste nytt från EFN:

 • Armfelts senaste köptips inom gaming23:09

  Armfelts senaste köptips inom gaming

  När miljontals människor världen över sitter isolerade i sina hem kan gamingbolagen räkna med ökat spelande. Men vilka bolag ska man egentligen äga? Det svarar Carl Armfelt från Tin Fonder på.

 • Så fungerar IMF1:05

  Så fungerar IMF

  IMF, eller Internationella valutafonden, är en organisation som arbetar för ekonomisk stabilitet i världen. EFN berättar mer.

 • Hemnet: Ett skifte till köparnas marknad29:46

  Hemnet: Ett skifte till köparnas marknad

  Bostadspriserna i Sverige har hittills inte sett några dramatiska fall på grund av coronakrisen. Staffan Tell från Hemnet, Jonas Gustavsson från Nabo och Fredrik Nordquist på Konsumenternas bankbyrå diskuterar läget på bostadsmarknaden i EFN Kvadrat.

 • Hackaton vill se igenom molnen med AI2:41

  Hackaton vill se igenom molnen med AI

  På Hackaton ska användningen av satellitdata hackas med hjälp av AI. Målet är att få en mer jämn ström av data även när bilden täcks av moln.