Ekonomikanalen

Osten - en klimatbov?

I veckan kom WWF:s uppdaterade konsumentguide för livsmedel, kallad Köttguiden. Den rankar livsmedel efter en skala på grönt, gult och rött där kriterier som klimatpåverkan, antibiotika, djurvälfärd och biologiskt mångfald ingår.

Nytt för i år är att också ost har bedömts i guiden eftersom svenskarnas ostkonsumtion på senare år skjutit i höjden. Samtidigt har svenskarnas konsumtion av kött minskat.

”Det här är ett rätt så intressant skifte faktiskt och jag tror inte att de direkt hänger ihop med varandra. Men kanske något eftersom många lägger ostprodukter på tallriken när de äter mindre kött”, säger WWF:s matexpert Anna Richert.

Även livsmedelshandlarna ser ett skifte i svenskarnas matvanor.

”Den ökning som har blivit av svensk råvara kommer från konsumenternas efterfrågan”, säger Stina Printz, hållbarhetsstrateg på Coop.

Men guiden har fått kritik, bland andra från Calle Ramvall från Norvida, som anser att guiden är för onyanserad i sin analys.