Mer om: AP-fonder

 • Spaningar för fondåret 20204:37

  Spaningar för fondåret 2020

  Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening, berättar om svenskarnas kärlek till fonder och vad det beror på.

 • Pensionen som du kan påverka1:57

  Pensionen som du kan påverka

  EFN:s Ara Mustafa förklarar hur premiepensionen fungerar och om att det inte alls kräver mycket tid eller ansträngning att sätta sig in i den.

 • Andra AP-fonden: Viktigt att vara nära forskningen2:36

  Andra AP-fonden: Viktigt att vara nära forskningen

  Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden, menar att det är en viktig del av verksamheten att vara partnerföretag till Handelshögskolan i Göteborg. Dels för att vara med och utveckla forskningen, dels för att kunna rekrytera personer därifrån.

 • Regeringsmakt problem för AP-fonderna

  Regeringsmakt problem för AP-fonderna

  Dagens tema i Nyhetsrummet är AP-fondernas framtida roll. Behoven av investeringar i Sverige är stort. Det behövs bostäder men också ny infrastruktur. Var ska pengarna komma ifrån? Det finns röster som menar att miljarderna i det svenska pensionssystemet skulle kunna användas här. Gäster: Sophie Nachemson-Ekvall, doktor i företagsekonomi Handelshögskolan, och Per Lindvall, EFN.

 • Därför ska vi bara ha en AP-fond

  Därför ska vi bara ha en AP-fond

  Mats Langensjö har utrett det svenska AP-fondssystemet. I denna veckas Studio 12-Intervju berättar han om sina åsikter om det svenska pensionssystemet.

 • ”Riksbanken har misslyckats rejält”

  ”Riksbanken har misslyckats rejält”

  Kerstin Hessius är vd för Tredje AP-fonden och före detta vice riksbankschef. I denna intervju kritiserar hon Riksbanken för sin räntepolitik.

 • "Jag tror på aktiv förvaltning"

  Mats Andersson är vd för 4:e AP-fonden och därmed en av Sveriges tunga dolda makthavare. I en lång intervju med EFN;s Charlotte Stjerngren pratar han om bland annat AP-fondssystemet, aktiv förvaltning, det svenska ägarsystemet, etikfrågan, bonusar och Private Equity.