Företagssatsningen som växer så det knakar

House Be är samlingsplatsen för allt från stora bolag som Sweco till startups, och digitala nomader i Norrland. I Åre har de omkring 200 medlemmar från 80 bolag.

”Vi vill kunna föda skalbara tillväxtbolag från den här regionen”, säger Ulrika Viklund, medgrundare House Be och E14.

Sandra Jonsson är föreståndare för House Be och berättar att de finns på fem orter runt om i Norrland: Åre, Umeå, Sundsvall, Härnösand och Östersund.

Johan Formgren, grundare till Itsinthenode, berättar att han är en så kallad ”move-up”, personer som lämnat städer för att tillbringa mer tid i naturen. Han beskriver Åre som det perfekta stället att flytta till för personer med flexibla jobb.

I kölvattnet av House Be har även ett saminvesteringsbolag grundats: E14. Tillsammans med 38 affärsänglar vill de säkerställa att bolagen som sitter i regionen har samma ekonomiska möjligheter som bolag på andra orter. Styrelseordförande i E14 är Elisabeth Thand Ringqvist som tidigare var vd för Företagarna.

Ulrika Viklund berättar att de kan gå in med upp till en miljon per bolag i två investeringsrundor. Något som också gör att andra bolag som Almi samordnar investeringar.

Redaktör: Anders Frick

 • Bilens morgondag hotad - eller?1:11

  Bilens morgondag hotad - eller?

  Var femte svensk tror sig vara bilfri om tio år. Den vanligaste anledningen är minskat behov eller andra färdsätt medan få avstår bilen av miljöskäl. Samtidigt tror en tredjedel av de som inte har en bil att de kommer att skaffa en innan 2030.  

 • Så ska Skåne bygga enhörningar2:27

  Så ska Skåne bygga enhörningar

  Entreprenören Christer Fåhraeus anser att det skånska innovationsklimatet är bland det bästa i Sverige, men musklerna saknas för att bygga så kallade ”unicorn”-bolag.

 • Hästbranschens hetaste trender2:26

  Hästbranschens hetaste trender

  Djurskydd, delningsekonomi och digitalisering är tillsammans med hållbarhet de främsta trenderna inom hästnäringen just nu.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.7%
NASDAQ-100 0.4%
NASDAQ Composite 0.2%

Vinnare & förlorare

Millicom 5.3%
Elekta 4.7%
Stillfront Group 4%
Kindred Group -2.9%
Paradox Interactive -3.7%
Sagax -3.8%
Uppdaterad ons 17:35
Fördröjning 15 min