Romer bakar tillväxt med nya recept

Katrine Marçal förklarar Ekonomipristagarna

Årets Ekonomipris till Alfred Nobels minne gick till Paul Romer och William Nordhaus. Båda har åstadkommit ett betydande avtryck på den ekonomiska forskningen, men vad har de egentligen gjort?

Akademin motiverade:  Priset går till Paul Romer ”för att ha integrerat teknisk utveckling i långsiktig makroekonomisk analys”.

Romers teori går ut på att teknologisk innovation driver tillväxten bättre än att effektivisera de invanda mönstren. För att förklara står Katrine Marçal vid bakbordet med ingredienserna till en sockerkaka. I stället för att baka 50 sockerkakor snabbare hittar hon på nya saker att förvandla ingredienserna till och på så sätt skapa större värde. Nyckelorden är nya recept.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.9%
NASDAQ-100 -3.3%
NASDAQ Composite -3%

Vinnare & förlorare

Swedish Orphan Biovi… 2%
Dometic Group 0.5%
Swedish Match 0.3%
Lundin Petroleum -3.7%
ÅF -4.1%
THQ Nordic -4.8%
Uppdaterad mån 10:17
Fördröjning 15 min
 • ”Stort teknologiskt skifte i banksektorn”3:52

  ”Stort teknologiskt skifte i banksektorn”

  Fintechbolagen blir allt fler och löser problem vi inte visste vi hade. Kostnaderna sjunker och det bäddar för hög lönsamhet i sektorn. Det menar före detta finansministern Anders Borg (M).

 • ”Örebro är landet lagom”4:06

  ”Örebro är landet lagom”

  Örebro har klarat fastighetskriser relativt bra. Stadens fastighetskung Per Johan Behrn menar att detta beror på att staden inte har dragits med i prisrusningar som drivits på av nya aktörer.

 • Så mår den kinesiska ekonomin2:40

  Så mår den kinesiska ekonomin

  Från handelskrig till investeringar; det är mycket som händer i den kinesiska ekonomin. Maximilian Kärnfelt, nationalekonom på Mercator Institute of China Studies (MERICS) ger sin...

 • Försvagat läge för Stockholmsföretagen2:35

  Försvagat läge för Stockholmsföretagen

  Stockholms företagsklimat har blivit betydligt sämre. I Svenskt näringslivs ranking har Stockholms kommun tappat över 100 placeringar på fyra år. De övergripande problemen kretsar kring bostadsbristen, kompetensförsörjningen och den problematiska trafiken.