Mårder: Sverige behöver rätt typ av företagande

Trenden när det gäller nystartade företag har varit dalande i ett antal år. En naturlig utveckling då ekonomin har varit stark menar Företagarnas vd Günther Mårder.

Man måste dela upp företagande i två delar menar Mårder: möjlighetsorienterat och nödvändighetsorienterat företagande.

”Det vi vill ha mer av är det möjlighetsorienterade företagandet, för det kantas av en helt annan typ av optimism”, säger han.

För att uppmuntra att dessa typ av företag startas krävs det enligt Företagarnas vd bland annat skattemässiga incitament.

Reporter: Albin Kjellberg

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

 • Här finns jobben om fem år1:05

  Här finns jobben om fem år

  I den senaste arbetsmarknadsprognosen spår Arbetsförmedlingen en avmattning i jobbtillväxten. På fem års sikt blir det svårast att få jobb inom bland annat medieyrken och...

 • Så funkar pensionen för sommarjobbare1:11

  Så funkar pensionen för sommarjobbare

  För de flesta sommarjobbarna ligger pensionen långt fram i tiden, men varje skattad krona bidrar. Den som tjänar över 19 670 kronor per år har rätt till totalt 17,21 procent av lönen avsatt till pensionen. 

 • Röken skingras på svenska uteserveringar1:11

  Röken skingras på svenska uteserveringar

  1 juli träder en ny lag i kraft som bland annat innebär förbud mot rökning på uteserveringar, busshållplatser och allmänna lekplatser. Lagen ska begränsa hälsorisker och besvär relaterade till tobaksanvändning. Förutom hälsan finns det stora ekonomiska fördelar med att fimpa, både för samhället och privatekonomin.