Döskallen blev deras räddning

Socker, majsstärkelse och glykossirap är huvudingredienserna i den här storyn.

Hur går man från ett liv på existensminimum med pantsatt hus–

–till 4 500 ton per år och vinster på 15-20 miljoner?

Jag jobbade extra på en godisfabrik, där jag jobbat sen jag var 14 år.

Jag tyckte att det var himla roligt–

–och undrade om vi inte kunde göra nåt själva.

Men du såg potential och tänkte att du kunde tillverka det själv?

Jag hade en massa bra idéer som jag ville utföra.

Vi diskuterade lite hemma.

Bernt, min pappa, sa att vi skulle dra igång nåt själva.

–Hur mycket godis äter svenskarna? –37 000 ton.

14,5 kilo per person och år i snitt.

Hur mycket av det skeppar ni ut?

I Sverige ligger vi på runt 8 %.

Berätta om döskallen. Var kommer den ifrån?

När vi började med geléprodukter ville vi göra nånting salt.

Jag har alltid ätit salt och frukt sen jag var liten.

Jag sa att vi måste kunna göra det. Det var ingen marknadsundersökning.

Idag är det ett varumärke.

Det är skyddat. Ingen annan får göra döskallegodis.

Inte som ser ut så här och heter Hallon/laktrisskalle.

Fyra personer per skift är det bara.

Jaha.

–Ni är snåla smålänningar. –Eller effektiva.

Har ni dragit ner så mycket ni kan?

Vi har hela tiden anställt fler, men tekniken har automatiserats mer och mer.

Har ni småländsk företagaranda i er?

Det tror jag nog.

–Beskriv vad det är? –Man får jobba i flera år utan att få betalt.

Det är ju en ynnest.

Första åren levde jag på min frus lön.

Vi kunde plocka ut 2 000 kronor i månaden och du fick bidrag.

Det var helt bedrövligt.

Idag omsätter ni 108-110 miljoner och har en marginal på 15 %.

En vinst på 15-18 miljoner är inte dåligt.

Ni måste vara nöjda med det. Hur känns det att bli smällrik?

Det är helt okej.

Vi återinvesterar väldigt mycket hela tiden.

Det måste man göra för att kunna hänga med. Vi har nyinvesteringar på gång hela tiden.

Vi hade inte kunnat föreställa oss den här utvecklingen.

När vi satt med Nyföretagarcentrum hade vi en dröm om–

–1 600 kilo per dag.

Nu gör vi 120 ton i veckan. Det är en rätt stor skillnad.

Nu för tiden käkar ni ingenting själva...?

Jag utvecklar produkter, så jag måste provsmaka.

Men jag äter inte så mycket, men jag provsmakar.

Det är som med vin.

Man provsmakar och spottar ut.

Sen måste produkten provsmakas ordentligt.

När man gjort en produkt måste den käkas upp. Det gör jag...

Det gör jag gärna hemma eller i bilen.

Bubs Godis är en av Nordens modernaste godisfabriker. Jönköpingsföretaget, som är mest berömda för sin Hallonlakritsskalle, omsätter idag 108-110 miljoner och har en marginal på 15 %. Lennart Ekdal har besökt fabriken.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.1%
NASDAQ-100 -0.2%
NASDAQ Composite -0.3%

Vinnare & förlorare

Uppdaterad mån 17:35
Fördröjning 15 min
  • Pensionen blir kanske inte så hög som du tror6:22

    Pensionen blir kanske inte så hög som du tror

    Louise Sander, vd på Handelsbanken Liv, menar att pensionssystemet är starkt jämfört med många andra länders. Däremot har kompensationsgraden, alltså den andel av lönen som betalas ut i pension, gått ner för de allra flesta.

  • Så ska du tänka kring softs6:49

    Så ska du tänka kring softs

    Att investera handlar inte bara om att handla bolagsaktier. Anna Svahn berättar om mjuka råvaror, eller "softs", som ett alternativ. Några av de vanligaste är jordbruksvaror som bomull, kaffe, kakao och socker.

  • De bästa tipsen för bättre parekonomi4:30

    De bästa tipsen för bättre parekonomi

    Det sista många par tänker på när de träffas och flyttar ihop är ekonomin. Men pengar kan lätt bli en källa till bråk, så det är bra att tidigt hitta en lösning som passar bägge parter.

  • Så tolkar du insynstransaktioner4:35

    Så tolkar du insynstransaktioner

    Insiders är kort förklarat personer i ledande företagspositioner. Deras innehav och handelsmönster kan ge användbara signaler till din egen handel - om du kan tolka dem. Mikael Olsson på Holdings förklarar hur.