Allt du vill veta om ETF:er

Linda Vikström pratar med Per Nürnberg, vd på Xact Kapitalförvaltning, om börshandlade fonder, ETF:er.

Vilka former av EFT:er finns det? Vad är det som trendar just nu? Hur kan man använda ETF:er?

Per Nürnberg berättar bland annat att hetaste trenden när det gäller aktie-ETF:er är smart beta-ETF:er eller strategiprodukter.

En annan typ av ETF:er som dragit till sig mycket intresse är produkter som är baserade på ränteprodukter.

I intervjun går även igenom ansträngningarna på att undersöka de systemrisker som är förknippade med ETF:er, dels risken för ökande svängningar i tillgångspriser och dels likviditetsrisken.

 • Så påverkas du av en svag krona1:28

  Så påverkas du av en svag krona

  De senaste fem åren har den svenska kronan tappat nästan 20 procent mot euron, och samtidigt har den tappat över 40 procent mot dollarn. Det finns både för och nackdelar med en svag krona. 

 • ”Återbäringen är inte bonuspengar”2:04

  ”Återbäringen är inte bonuspengar”

  Skatteverket har börjat skicka ut deklarationen till de flesta svenskar och med den kommer besked om den eventuella skatteåterbäringen. Ica Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér förklarar varför skattepengarna inte är ”bonuspengar” och hur du kan tänka kring att spara eller spendera. 

 • Stjärnekonomernas räntetips30:54

  Stjärnekonomernas räntetips

  Kommer reporäntan att fortsätta upp på kort sikt? Tveksamt, anser Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, och Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken. I detta avsnitt av EFN Kvadrat ligger bolåneräntor i fokus.

 • Detta är blankning1:52

  Detta är blankning

  Blankning innebär att du säljer aktier du inte äger, och sedan hoppas du att aktiekursen sjunker. Då kan du köpa tillbaka aktierna till ett lägre pris än vad du sålde dem för.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier