Viruskris för restauranger: ”konkurser redan denna vecka”

Den situationen vi står inför är den allvarligast jag har varit med om.

Jag har drivit restauranger i Stockholm i 21 år i olika formationer.

Det har aldrig varit värre än det är nu.

Hur länge klarar sig restaurangerna i det här läge?

Vi får se allt ifrån konkurser redan den här veckan–

–till att det dröjer ett par månader. Men det är ett otroligt tufft läge.

Kassaflödet har helt och hållet försvunnit.

Vad tycker ni om regeringens krispaket?

De är både bra och dåliga.

I det stora hela är det bra lättnader.

Men man ska betala tillbaka ganska stora summor.

Det kommer väldigt få ha råd att göra.

Det är det dåliga med förslaget.

Men det löser problemet på kort tid. I och med att vi får likviditetsstöd.

På lång sikt är jag inte säker på att det räcker.

Vilka lösningar hade du önskat?

Vi hade önskat att man efterskänker arbetsgivaravgifter osv.

Några av de lättnader som nu är upplagda som ett lån.

De inbetalningarna man nu får skjuta på skulle vi vilja att man efterskänker.

Vad kan den som driver restaurang själv göra?

Vi har bromsat alla kostnader som går att bromsa.

Vi har sagt upp alla våra provanställda, avslutat all extrapersonal–

–och eventuell inhyrd personal osv.

Sen handlar det om att skruva ner varulager–

–och alla övriga rörliga kostnader.

Sen finns det tyvärr en hel del fasta kostnader som man inte kan påverka.

De står och tickar hela tiden.

Plus den delen av personalstyrkan som är kvar i verksamheten.

Vi har permitterat väldigt många.

Det är en stor fördel att man kan göra det.

Då får man ner kostnaden rejält och man kan behålla personalen.

Det har naturligtvis varit en stor fördel.

Men nu är kostnaderna många gånger större än intäkterna.

Det kommer att bli väldigt svettigt.

Har du sett några nya bra initiativ i branschen för att få in pengarna?

Vi har sett många bra initiativ. En kollega har drive-through.

Nästan alla, vi med, jobbar med mat för avhämtning.

Vi kör till och med ut mat till våra kunder.

Vi kommer nog att se fler erbjudanden av den här typen.

Man plockar bort bufféer och jobbar med tallriksservering.

Vi jobbar med take away på alla plan man kan tänka sig.

Det finns väldigt många initiativ just nu. Vi får nog se fler framåt.

Nånstans är det lite som att greppa efter halmstrån.

Hur många take-away-luncher vi än säljer–

–kommer vi inte att nå mer än upp till knäskålarna för en vanlig dagskassa.

Vi får in intäkter, men det räcker inte.

Just nu är kostnadsbilden mycket större än intäkterna.

Hur jobbar du? Kan du planera för kommande tid?

Vi planerar dag för dag och för längre tid.

Den allra största utmaningen är den som alla andra har–

–hur lång tid kommer det att ta? När börjar vi se positiva tendenser?

När ser man en vändning?

Det svaret kan tyvärr ingen ge. Därför är det svårt att sy ihop en lösning.

Men redan nu är det allvarligt.

Det blir allvarligare för varje dag som går på många olika sätt.

Önskar man att privatpersoner går ut och konsumerar?

Väldigt svårt med ansvarsfrågan.

Om du är frisk och symptomfri varför inte gå ut och äta?

Jag har ingen rädsla för att gå ut och äta. Tvärtom.

Jag älskar att gå ut och äta.

Jag kan förstå att man avvaktar med stora grupper och stora event–

–inte minst efter de restriktioner som har kommit.

Jag hoppas att vi snart ser en vändning. Det behöver samhället.

En av de hårdast drabbade branscherna för coronakrisen är mat- och restaurang. När allt fler arbetar hemifrån och det avråds från social kontakt blir det svårt att bedriva verksamheten som vanligt.

”Den situation vi står inför är den allvarligaste jag har varit med om någonsin”, säger Pontus Frithiof, vd och grundare till Pontus Group.

Pontus Frithiof har bedrivit restaurangverksamhet i Stockholm sedan 90-talet och uppger att konsekvenserna blir stora när kassaflödet helt försvunnit.

”Jag tror att vi kommer att se allt i från konkurser redan den här veckan till att det kommer att dröja några månader.”

Att flera stödpaket lanserats för att rädda företag från konkurser och lätta de akuta likviditetsproblemen är enligt Pontus Frithiof bra kortsiktigt men utgör ett problem när pengarna så småningom ska betalas tillbaka.

”På lång sikt är jag inte säker på att det är tillräckligt”, säger han och fortsätter att han hellre sett efterskänkningar på skatter och avgifter.

Själva har företaget dragit in på ordrar och all extrapersonal har sagts upp. Dessutom har personal permitterats. Men om det är tillräckligt är svårt att förutse.

”Som det ser ut nu är kostnaderna många gånger större än intäkterna och det kommer att bli väldigt, väldigt svettigt.”

Redaktör: Nicolina Söderqvist.

  • Batterier återvinns med unik teknik3:42

    Batterier återvinns med unik teknik

    Forskare på Chalmers har utvecklat en ny teknik för att återvinna dyra metaller i batterier. Ett samarbete har inletts med batterijätten Northvolt.

  • Hon tar pulsen på Göteborgs näringsliv5:42

    Hon tar pulsen på Göteborgs näringsliv

    Trots coronapandemin fortsätter Linda Larsson att intervjua västsvenska näringslivsprofiler i Göteborgspodden. Sedan starten i februari 2018 har företagsledare delat med sig av både framgångsfaktorer och misslyckanden.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.7%
NASDAQ-100 0.4%
NASDAQ Composite 0.4%

Vinnare & förlorare

Hansa Medical 3.6%
Bygghemma Group First 1.5%
Kindred Group 1.3%
Arjo -3.2%
Stillfront Group -3.7%
Elekta -7.4%
Uppdaterad tis 17:35
Fördröjning 15 min