Vegansk korv efter 100 år av kött

I oktober började vi lansera veganska produkter–

–i varumärket Peas of Heaven.

Varför det?

Vi ser att marknaden för växtbaserade alternativ ökar–

–och vi vill vara med på förändringsresan i matmarknaden.

Jag tror att det är en väldigt bra kombination.

Att även vi, som är köttälskare–

–kan börja äta lite vegetariskt också, för det är nyttigt.

Det har man ju hört i alla år, att grönsaker är nyttiga.

Jag håller med.

Man kan byta ut ett eller två mål mot vegetariskt.

Det var farfar som startade bolaget, förmodligen 1918.

Sen har det gått...till min far.

Och sen till mig. Nu är det mina söner Markus och Lukas–

–som driver det idag.

Vi har idag sex veganska produkter. Fyra olika korvar–

–färs och burgare. Alla är gjorda på ärtprotein som bas.

Hur får man till korvarna? Ärtor och vad mer?

Det är en blandning av ärtor, sheaolja och kokosfett.

Vi har rödbetsextrakt–

–och sötpotatis som färgämnen bland annat.

Vilka är de typiska kunderna–

–när det gäller veganska produkter?

Dels de som till 100 % äter veganskt eller vegetariskt.

Sen även de som kallar sig flexitarianer–

–som kanske byter ut vissa dagar mot en grön dag.

Vilka produkter är det som är era draglok?

Det vi tillverkar mest är wienerkorv och falukorv.

Härryda-falun. Det är klart att...

Folk är faktiskt beredda att betala lite mer–

–för varorna idag än vad de var för 20 år sen.

Jag kan nog säga 10 år också.

Jag säger som Leif Mannerström sa en gång i tidningen.

Han sa: "Ett julbord utan Karlssons prinskorv–"

"–och julkorv, det är inget julbord."

Bättre betyg kan man inte få. Eller hur?

Vilken är din egen favorit av alla korvrätter?

Det är köttkorv med potatismos.

Härryda Karlssons Chark fyller 100 år i år och har lanserat en vegansk produktserie baserad på ärtprotein.

”Jag tror att det är en bra kombinaton, att även vi köttälskare kan börja äta lite vegetariskt också”, säger Fred Karlsson, vars farfar en gång startade företaget.

Nina Dijnér är marknadsansvarig på korvfabriken och hon berättar att det veganska sortimentet i nuläget består av sex produkter. Uppdateringen av sortimentet görs för att hänga med i utvecklingen på matmarknaden.

Reporter: Anders Frick

  • Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll13:30

    Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll

    Runt spelbolaget Starbreeze har ett börsdrama utspelats som bland annat gjort tiotusentals småsparare allt annat än glada. Journalisten Max Jedeur-Palmgren har skrivit ett reportage om bolaget.

  • Det blir en nanorevolution4:07

    Det blir en nanorevolution

    Nanoteknologi är en teknologi där man framställer saker på atomnivå eller manipulerar material så att de ska få eller förbättra de egenskaperna man vill på den nivån. 

  • Så ska Europa bli en cirkulär ekonomi3:25

    Så ska Europa bli en cirkulär ekonomi

    EU-kommissionen bedömer att cirkulär ekonomi och AI kommer bli de två starkaste megatrenderna i världen. Nu har EU antagit ett nytt lagstiftningspaket för att hjälpa företag och konsumenter att klara övergången till en mer cirkulär ekonomi.

  • Brittiskt näringsliv kräver Brexitbesked6:46

    Brittiskt näringsliv kräver Brexitbesked

    Parlamentet i Storbritannien röstade med stor majoritet ned Brexitavtalet. Nu väntar en misstroendeomröstning mot premiärminister Theresa Mays regering. EFN:s Katrine Marçal kommenterar.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.8%
NASDAQ-100 1%
NASDAQ Composite 1%

Vinnare & förlorare

Thule Group 5.2%
Hexagon 3.7%
THQ Nordic 3.2%
ÅF -1.3%
FastPartner -2.1%
Oriflame -11.1%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min