”USA-valet är inte en Brexit-omröstning”

Det amerikanska presidentvalet närmar sig och Donald Trump har fått luft under vingarna igen inför slutspurten. Men han kommer inte att komma ikapp menar Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Privatbank.

”Det här är inte en Brexit-omröstning. I den bemärkelsen att det här är inte en folkomröstning, det är ett amerikanskt presidentval”, säger Henrik von Sydow.

”Det är inte majoriteten av rösterna i hela landet som spelar roll. Utan det är majoriteten av antalet elektorsröster som är avgörande. Och där har fortfarande Hillary Clinton ett signifikant försprång”, fortsätter han.

Om Clinton vinner blir det ändå ett mycket komplext läge för henne politiskt, menar von Sydow. Maktspelet med representanthuset, där republikanerna lär behålla makten, blir avgörande. Och utrymmet för politiska kompromisser lär därmed inte öka, med tanke på hur polariserad debatten varit inför valet.

Clinton kommer till stor del föra vidare Obamas politiska arv om hon vinner, menar von Sydow. Hon är en mittensökande politiker med 30 års erfarenhet.

En viktig första uppgift för den som blir president är att utse ministrar.

När det gäller finansminister är det främst tre namn som förts fram som Clintons eventuella val. För det första Gary Gensler, med bakgrund på Goldman Sachs och i dag finanschef för Clintons kampanj. För det andra Lael Brainard, i dag verksam inom en av den amerikanska centralbankens styrelser. Och det tredje och mest omtalade namnet är Sheryl Sandberg, Facebooks operativa chef.

 • Underskattade kvinnor missar riskkapital3:44

  Underskattade kvinnor missar riskkapital

  Var tredje bolagsgrundare i Sverige är kvinna, men endast 1 procent av riskkapitalet går till bolag grundade av kvinnor. Bolag där kvinnor är medgrundare får 15 procent medan de med enbart manliga grundare drar in 84 procent.

 • Det här är Opec1:14

  Det här är Opec

  Snart möts oljekartellen Opec igen för att se över pris och produktion av olja. De 14 medlemsländerna har en röst var, men Saudiarabien har en informell ledarroll i och med sin överlägsna produktion. 

 • Framtidens mat hetare än någonsin4:24

  Framtidens mat hetare än någonsin

  Livsmedelsproduktion har länge pekats ut som en klimatbov. Samtidigt ökar efterfrågan på livsmedel i och med att jordens befolkning växer. Detta innebär stora utmaningar för branschen.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.2%
NASDAQ-100 -1.7%
NASDAQ Composite -1.5%

Vinnare & förlorare

Intrum Justitia 1.6%
Evolution Gaming Group 1.5%
Nordea 1.4%
Indutrade -1.8%
Beijer Ref -1.8%
Holmen -1.9%
Uppdaterad ons 12:15
Fördröjning 15 min
 • Polen inspireras av Sverige2:34

  Polen inspireras av Sverige

  Knappt 25 mil söder om Blekinge ligger det polska storstadsområdet Trójmiasto, som besår av hamnstäderna Gdansk och Gdynia samt badorten Sopot.

 • Vem vann på spelregleringen?3:48

  Vem vann på spelregleringen?

  Vid årsskiftet trädde en lagstiftning för bettingbolag i kraft i Sverige. Efter det har bland annat de stora bettingbolagens spelöverskott sjunkit.

 • 65 snart ett minne blott1:13

  65 snart ett minne blott

  Diskussionen om pensionssystemets utformning har blivit allt hetare. Nu har riksdagens pensionsgrupp tagit fram ett förslag för hur pensionsåldern ska höjas.

 • Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll13:30

  Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll

  Runt spelbolaget Starbreeze har ett börsdrama utspelats som bland annat gjort tiotusentals småsparare allt annat än glada. Journalisten Max Jedeur-Palmgren har skrivit ett reportage om bolaget.