”USA-valet är inte en Brexit-omröstning”

Det amerikanska presidentvalet närmar sig och Donald Trump har fått luft under vingarna igen inför slutspurten. Men han kommer inte att komma ikapp menar Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Privatbank.

”Det här är inte en Brexit-omröstning. I den bemärkelsen att det här är inte en folkomröstning, det är ett amerikanskt presidentval”, säger Henrik von Sydow.

”Det är inte majoriteten av rösterna i hela landet som spelar roll. Utan det är majoriteten av antalet elektorsröster som är avgörande. Och där har fortfarande Hillary Clinton ett signifikant försprång”, fortsätter han.

Om Clinton vinner blir det ändå ett mycket komplext läge för henne politiskt, menar von Sydow. Maktspelet med representanthuset, där republikanerna lär behålla makten, blir avgörande. Och utrymmet för politiska kompromisser lär därmed inte öka, med tanke på hur polariserad debatten varit inför valet.

Clinton kommer till stor del föra vidare Obamas politiska arv om hon vinner, menar von Sydow. Hon är en mittensökande politiker med 30 års erfarenhet.

En viktig första uppgift för den som blir president är att utse ministrar.

När det gäller finansminister är det främst tre namn som förts fram som Clintons eventuella val. För det första Gary Gensler, med bakgrund på Goldman Sachs och i dag finanschef för Clintons kampanj. För det andra Lael Brainard, i dag verksam inom en av den amerikanska centralbankens styrelser. Och det tredje och mest omtalade namnet är Sheryl Sandberg, Facebooks operativa chef.

 • Uppgångar och fall i finsk ekonomi7:47

  Uppgångar och fall i finsk ekonomi

  Den 6 december 1917 förklarade sig Finland självständigt från Ryssland. För att fira den finska högtidsdagen tar vi en titt på landets brokiga historia.

 • Saab rekryterar genom ridsport3:50

  Saab rekryterar genom ridsport

  Saab vill rekrytera fler kvinnor till bolaget genom att rikta sig mot ridsport och var en av huvudsponsorerna till Sweden International Horse Show.

 • Så fungerar ISK0:59

  Så fungerar ISK

  På ett investeringssparkonto, eller ISK, kan du samla ditt sparande i exempelvis aktier och fonder. Men hur fungerar det med beskattning och avdrag? EFN förklarar.

 • Nobel: Den motvillige företagaren29:32

  Nobel: Den motvillige företagaren

  EFN möter journalisten och författaren Ingrid Carlberg. Hon berättar om affärsmannen och uppfinnaren Alfred Nobel, men också om privatpersonen.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.5%
NASDAQ-100 0.1%
NASDAQ Composite 0%

Vinnare & förlorare

Bure 3%
Wihlborgs 2.6%
FastPartner 2.4%
Fagerhult -1%
Embracer -1%
Vitrolife -1%
Uppdaterad fre 11:48
Fördröjning 15 min