Skillnaden mellan Clinton och Trump när det gäller handel – ”som grader i helvetet”

”2016 års presidentval är kanske det viktigaste på årtionden, kanske någonsin, för Sverige.” Det säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom Stockholms Handelskammare. Anledningen till detta är att handelspolitiken har legat i centrum av presidentvalskampanjen.

Och Andreas Hatzigeorgiou är orolig: ”Skillnaden mellan Hillary Clinton och Donald Trump när det kommer till handel kan man säga är grader i helvetet. Båda är ganska skeptiska mot frihandel. Men Donald Trump har i princip drivit en protektionistisk agenda”

Med Trump som president finns en reell risk för ett handelskrig med Kina och USA, som skulle påverka även ett exportberoende land som Sverige i slutändan.

Den före detta frihandelsvännen Clinton å andra sidan har blivit allt mer protektionistisk, pressad av Trump från höger och Bernie Sanders från vänster.

När det gäller Sverige skulle en protektionistisk amerikansk president slå olika. Regionalt skulle Västra Götaland drabbas hårdast, men även till exempel Stockholms, Kalmars och Uppsala län skulle drabbas riktigt hårt.

När det gäller branscher och sektorer lyfter Andreas Hatzigeorgiou ett extra varnande finger för tjänstesektorn. Den skulle leva farligt med en protektionistisk amerikansk president.

Ellinor Helén intervjuar Andreas Hatzigeorgiou.

 

 • Bilens morgondag hotad - eller?1:11

  Bilens morgondag hotad - eller?

  Var femte svensk tror sig vara bilfri om tio år. Den vanligaste anledningen är minskat behov eller andra färdsätt medan få avstår bilen av miljöskäl. Samtidigt tror en tredjedel av de som inte har en bil att de kommer att skaffa en innan 2030.  

 • Så ska Skåne bygga enhörningar2:27

  Så ska Skåne bygga enhörningar

  Entreprenören Christer Fåhraeus anser att det skånska innovationsklimatet är bland det bästa i Sverige, men musklerna saknas för att bygga så kallade ”unicorn”-bolag.

 • Hästbranschens hetaste trender2:26

  Hästbranschens hetaste trender

  Djurskydd, delningsekonomi och digitalisering är tillsammans med hållbarhet de främsta trenderna inom hästnäringen just nu.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.7%
NASDAQ-100 0.4%
NASDAQ Composite 0.2%

Vinnare & förlorare

Millicom 5.3%
Elekta 4.7%
Stillfront Group 4%
Kindred Group -2.9%
Paradox Interactive -3.7%
Sagax -3.8%
Uppdaterad ons 17:35
Fördröjning 15 min