Skillnaden mellan Clinton och Trump när det gäller handel – ”som grader i helvetet”

”2016 års presidentval är kanske det viktigaste på årtionden, kanske någonsin, för Sverige.” Det säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom Stockholms Handelskammare. Anledningen till detta är att handelspolitiken har legat i centrum av presidentvalskampanjen.

Och Andreas Hatzigeorgiou är orolig: ”Skillnaden mellan Hillary Clinton och Donald Trump när det kommer till handel kan man säga är grader i helvetet. Båda är ganska skeptiska mot frihandel. Men Donald Trump har i princip drivit en protektionistisk agenda”

Med Trump som president finns en reell risk för ett handelskrig med Kina och USA, som skulle påverka även ett exportberoende land som Sverige i slutändan.

Den före detta frihandelsvännen Clinton å andra sidan har blivit allt mer protektionistisk, pressad av Trump från höger och Bernie Sanders från vänster.

När det gäller Sverige skulle en protektionistisk amerikansk president slå olika. Regionalt skulle Västra Götaland drabbas hårdast, men även till exempel Stockholms, Kalmars och Uppsala län skulle drabbas riktigt hårt.

När det gäller branscher och sektorer lyfter Andreas Hatzigeorgiou ett extra varnande finger för tjänstesektorn. Den skulle leva farligt med en protektionistisk amerikansk president.

Ellinor Helén intervjuar Andreas Hatzigeorgiou.

 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.5%
NASDAQ-100 0.5%
NASDAQ Composite 0.4%

Vinnare & förlorare

Swedish Orphan Biovi… 4.7%
Dometic Group 2.9%
THQ Nordic 2.8%
Paradox Interactive -1%
Hexagon -1%
Kinnevik -2.7%
Uppdaterad ons 11:33
Fördröjning 15 min
 • Vem vann på spelregleringen?3:48

  Vem vann på spelregleringen?

  Vid årsskiftet trädde en lagstiftning för bettingbolag i kraft i Sverige. Efter det har bland annat de stora bettingbolagens spelöverskott sjunkit.

 • 65 snart ett minne blott1:13

  65 snart ett minne blott

  Diskussionen om pensionssystemets utformning har blivit allt hetare. Nu har riksdagens pensionsgrupp tagit fram ett förslag för hur pensionsåldern ska höjas.

 • Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll13:30

  Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll

  Runt spelbolaget Starbreeze har ett börsdrama utspelats som bland annat gjort tiotusentals småsparare allt annat än glada. Journalisten Max Jedeur-Palmgren har skrivit ett reportage om bolaget.