Unik fiskodling med cirkulära mål

Vi har för lite fisk nu, rättare sagt vi säljer lite för mycket.

Vi har passerat en tröskel och vågar sälja slut.

Förut drog vi tidigare i handbromsen för att ha kvar fisk i bassängerna.

Men nu kör vi. Tar det slut så gör det.

Vi får se till att öka produktionen på andra platser i så fall.

Jag och Mikael såg att det fanns en nisch inte bara på den svenska marknaden–

–men även globalt för att föda upp fisk–

–på ett bra sätt. Vi tog inte bara en bit, vi gick tillbaka–

–och skrev ner allt vi tyckte var dåligt med konventionellt vattenbruk.

Dammsugning av fisk i haven, överfisket.

Kväve och fosfor som kommer ut i havsmiljön.

Kemikalier, antibiotika och hormoner som hamnar i våra hav.

Vi tittade även på val av arter för att producera mycket.

I kretsloppet har vi först vattnet in till fiskuppfödningen–

–där vi skapar ett näringsrikt vatten och gödsel som kan användas på åkrar.

Vi går tillbaka till att ha både djur- och växtproduktion, får ett cirkulärt kretslopp–

–där restprodukterna tas till vara.

Först tittade vi på vilken föda de kan äta.

Möjligheten finns faktiskt att ha helt vegetabiliskt foder.

Och när du tittar på tillväxthastigheten hos uppfödd fisk–

–är det en ekonomisk fördel om den är hög.

Att ha fisk som är tålig och växer fort.

Ofta höjer man temperaturen för att fisken ska växa fortare.

Men då kan de bli sjuka lättare.

Våra fiskar är vana vid hög temperatur, de är tåliga och växer fort.

De är robusta att föda upp inom lantbruket.

En kombination mellan fjäderfäindustrin, lantbruket och en tetrapacksmodell.

Vi står för byggnationen av uppfödningssystemet–

–all teknik och intelligens bakom.

Lantbrukaren tar vid med sättfisk från runt 40 gram, föder upp den till slaktfärdig fisk–

–sen slaktar vi fisken enligt djurskyddslagstiftningen–

–bereder den och säljer till konsument eller restaurang.

Vårt mål var att ha kontrakterat 2 000 ton till ingången 2023. Det är redan gjort.

Och vi är redan igång med byggnation för 400 ton.

Vi börjar med ytterligare 400 ton om ett par veckor.

Så troligen går det snabbare än så.

Vi siktar på att omsätta runt 130-140 miljoner fisk.

Förhoppningsvis går det ännu fortare så att vi kan vara med och påverka–

–Sveriges livsmedelsförsörjning och kanske Europamarknaden rätt snart.

När man talar med konsumenter tror de att för att det är hållbart–

–och en fin produkt kan det inte vara gott.

"Men den är ju jättegod", säger de sen.

Vi producerar det främst för att produkten ska vara fin och matfisken god.

Om den slängs för att ingen äter den är det verkligen inte miljövänligt.

Ölkorven kan bytas ut mot det här.

Äta den tillsammans med pilsner. Särskilt i det här fina vädret.

I skånska Tollarp odlas afrikanska sötvattenfiskar i en svinstia. Verksamheten är unik och utmanar den traditionella fiskindustrin.

”Vi skrev ner allt som vi tyckte var dåligt med det konventionella vattenbruket. Vi tittade också på urvalet av arter för att kunna producera mycket”, säger Johan Ljungquist, marinbiolog och vd för Gårdsfisk.

Gården är Sveriges första integrerade lant- och vattenbruk. Målet är en helt cirkulär verksamhet, där restprodukter från uppfödningen används i jordbruket.

Ljungquist driver Gårdsfisk tillsammans med civilingengören Mikael Olenmark Dessalles.

Redaktör: Jonas Harrysson

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.1%
NASDAQ-100 1.1%
NASDAQ Composite 1%

Vinnare & förlorare

FastPartner 4%
Electrolux 3.5%
Bure 3.4%
Paradox Interactive -0.6%
Fagerhult -0.7%
Swedish Orphan Biovi… -0.9%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min