Tomt i de gotländska köken

Sommartid är det enormt.

Det är ett hårt arbete att få tag i personal–

–inför varje år.

Några restauranger, bland annat vår–

–har haft stängt två dagar i veckan även sommartid–

–för att vi inte har haft manskap alla dar i veckan.

Gotland är en svår nöt att knäcka.

Det är mycket turister som måste ha nånstans att bo.

Det är svårt att ta in kockar från fastlandet–

–de måste ha nånstans att bo.

I år finns det ungefär 250 verksamheter–

–med serveringstillstånd.

Vi har kollegor som inte hittade en enda människa–

–att ha i köket. De fick ta in folk från fastlandet–

–eller till och med utomlands ifrån.

Potentialen är enorm.

Det har varit ett ständigt gnäll om att de saknas folk.

Så vi samlade de människor som kunde göra nåt åt saken.

Vi hade ett möte för ett år sen, i november förra året.

Vi presenterade vårt nuläge och potentialen som fanns.

Vi garanterade–

–att om de kunde utbilda fler så skulle de få jobb–

–antagligen under större delen av året.

När samordnare har haft täta kontakter–

–med olika branscher på Gotland–

–har det framkommit att det finns stor brist på kockar.

Eftersom vi är en krogtät kommun och region–

–är det besvärande eftersom vi inte kan serva turisterna.

Därav började vi resonera kring–

–att ha det inom vuxenutbildningen.

Det finns ju för gymnasieungdomar.

Men det räcker inte riktigt.

Utbildningen sköter Jonny, med input–

–från några inom krogvärlden på Gotland.

Vi hjälper till så gott vi kan och erbjuder APL-platser.

Skillnaden mot gymnasiet är att många ungdomar–

–flyttar till fastlandet när det gått ut.

Sen kanske de eventuellt kommer tillbaka.

Men det här blir en ganska kort utbildningsperiod–

–man får kontakt med arbetslivet direkt–

–och får i bästa fall jobb där man har haft praktik.

Jag tror att det fortsätter väldigt länge.

Besöksnäringen på Gotland ökar.

Det öppnar fler restauranger.

När det kommer större fartyg till våren–

–som tar 1 500 passagerare och har högre bilkapacitet–

–innebär det att det kommer många fler människor.

Vi tror också att det påverkar helger.

Förra helgen hade vi Visby-dagen.

Då var det helt fullt på båtarna, en helg i oktober.

Kan vi ha tryffelfestival i november och fylla en båt–

–skapar det förutsättningar för året-runt-verksamhet.

Vi kan justera öppettider, ha öppet fler dagar i veckan–

–och längre tid på året.

Kan det ske i samverkan med besöksnäringen–

–att säsongen förlängs–

–så kan fler årsanställda leva och verka på Gotland.

Restaurangnäringen på Gotland växer snabbt, men kockutbildningarna hänger inte med. Restauranger tvingas hålla stängt under högsäsong på grund av personalbrist och säsongsarbetare kräver hotellrum som behövs till turismen.

Gotlands krögarförening bestämde sig för att ändra på det. I samarbete med Komvux har en kockutbildning för vuxna startats på Gotland.

”I somras fanns det restauranger som behövde ta in tre personer till köket, i vissa fall utomlands ifrån. Potentialen är enorm”, säger Magnus Larsson, ordförande i Gotlands krögarförening.

Hanna Sellström Jonasson, rektor på Komvux Gotland, är nöjd med samarbetet och menar att utbildningen fyller ett tomrum.

”Eftersom vi är en väldigt krogtät region är kockbristen besvärande. Det finns kockutbildning för gymnasieungdomar, men det räcker inte riktigt till”, säger hon.

Adam Spångberg från Gotlands krögarförening tror ändå att det är långt kvar innan problemet är löst.

Reporter: Nicolina Söderqvist

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -1.2%
NASDAQ-100 -0.2%
NASDAQ Composite -0.3%

Vinnare & förlorare

THQ Nordic 14%
Swedish Orphan Biovi… 7.6%
Hansa Medical 7.3%
Lifco -2.8%
Ericsson -4.2%
Alfa Laval -4.3%
Uppdaterad ons 17:35
Fördröjning 15 min