”Svensk matlagning på landet har en extremt ljus framtid”

Vad betyder den typen av utmärkelser?

Det är alltid kul när nån tycker att man gör nåt bra.

Det är ett kvitto på att man gör rätt.

Ett kvitto för ens team att det vi gör är viktigt.

Den andra följden av att man får omnämnanden och priser–

–är att det fyller restaurangen.

Utan kunder kan man inte ha en restaurang.

Det är en positiv spiral.

Ni har två stjärnor i Guide Michelin.

Ni fick inte en tredje nu. Blev du förbannad?

Nej, det blir jag inte. Man ska komma ihåg att...

Förr fanns inte Guide Michelin på landsbygden i Sverige.

Bara i de stora städerna.

Det säger nåt om hur viktigt jag tyckte det där var.

Många kockar ser Guide Michelin som ett mål i sig självt.

Så har det aldrig varit för mig.

Jag är glad för det vi har.

Får vi tre stjärnor blir jag glad för det också.

Men det skulle aldrig förändra min verksamhet för–

–att jag tror det skulle öka chansen att få tre stjärnor.

Ja, det tror jag.

Fler människor idag är beredda att åka nånstans–

–för en matupplevelse än vad det var för 10 år sen.

Jag tror att svensk matlagning på landet–

–har en extremt ljus framtid. Man måste vänta.

Precis som det kommer en ny generation konsumenter–

–kommer en ny generation kockar och restauratörer.

Vi är mitt i det nu.

De är intresserade av att bo på landet, inte i stan.

Det är bara tiden som krävs för–

–att det ska hända på fler ställen.

Det har redan hänt på fler ställen.

I Skåne finns fantastiska restauranger på landet–

–som inte fanns för 15 år sen.

Det är nånting vi har hållit på med under alla år–

–för att jag själv haft ett intresse av det.

Det viktigaste ögonblicket för oss var när vi förstod–

–att det vi håller på med är ohållbart.

Det är inte meningen att de mest extrema uttrycken–

–av matkultur ska vara hållbara–

–på det sätt som vardagsmat måste vara.

Restaurangerna som vi pratar om–

–ska man uppleva nån gång ibland.

Kanske inte ens varje år.

Det är nåt som man hållbarhetsmässigt sparar ihop till–

–och unnar sig, som man sparar ihop pengar till nåt.

Det är ingen ursäkt för att man inte ska göra det bättre.

Det har vi ett ansvar att göra.

Men ibland upplever jag att folk–

–som viftar med hållbarhetsvimpeln även på toppkrogar–

–gör det på ett endimensionellt sätt.

Ibland stjäl det uppmärksamhet–

–från de viktiga delarna i hållbarhetsdiskussionen.

Varje år presenterar White Guide landets främsta krogar. Vid årets gala på Malmö Opera utsågs jämtländska Fäviken Magasinet till Sveriges bästa restaurang.

Kocken Magnus Nilsson som driver Fäviken i Järpen ser utmärkelsen som ett kvitto på att det de gör är viktigt. En viktig följd är också att fler kunder upptäcker restaurangen.

Magnus Nilsson lyckades etablera en internationell stjärnkrog långt ut i den norrländska glesbygden. Han är övertygad om att fine dining utanför storstäderna är en företeelse som kommer att växa.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.6%
NASDAQ-100 0.2%
NASDAQ Composite 0.2%

Vinnare & förlorare

Paradox Interactive 2.9%
Saab 2.3%
SEB 2.2%
FastPartner -1.6%
Beijer Ref -1.9%
Vitrolife -3.8%
Uppdaterad mån 17:35
Fördröjning 15 min