”Svensk matlagning på landet har en extremt ljus framtid”

Vad betyder den typen av utmärkelser?

Det är alltid kul när nån tycker att man gör nåt bra.

Det är ett kvitto på att man gör rätt.

Ett kvitto för ens team att det vi gör är viktigt.

Den andra följden av att man får omnämnanden och priser–

–är att det fyller restaurangen.

Utan kunder kan man inte ha en restaurang.

Det är en positiv spiral.

Ni har två stjärnor i Guide Michelin.

Ni fick inte en tredje nu. Blev du förbannad?

Nej, det blir jag inte. Man ska komma ihåg att...

Förr fanns inte Guide Michelin på landsbygden i Sverige.

Bara i de stora städerna.

Det säger nåt om hur viktigt jag tyckte det där var.

Många kockar ser Guide Michelin som ett mål i sig självt.

Så har det aldrig varit för mig.

Jag är glad för det vi har.

Får vi tre stjärnor blir jag glad för det också.

Men det skulle aldrig förändra min verksamhet för–

–att jag tror det skulle öka chansen att få tre stjärnor.

Ja, det tror jag.

Fler människor idag är beredda att åka nånstans–

–för en matupplevelse än vad det var för 10 år sen.

Jag tror att svensk matlagning på landet–

–har en extremt ljus framtid. Man måste vänta.

Precis som det kommer en ny generation konsumenter–

–kommer en ny generation kockar och restauratörer.

Vi är mitt i det nu.

De är intresserade av att bo på landet, inte i stan.

Det är bara tiden som krävs för–

–att det ska hända på fler ställen.

Det har redan hänt på fler ställen.

I Skåne finns fantastiska restauranger på landet–

–som inte fanns för 15 år sen.

Det är nånting vi har hållit på med under alla år–

–för att jag själv haft ett intresse av det.

Det viktigaste ögonblicket för oss var när vi förstod–

–att det vi håller på med är ohållbart.

Det är inte meningen att de mest extrema uttrycken–

–av matkultur ska vara hållbara–

–på det sätt som vardagsmat måste vara.

Restaurangerna som vi pratar om–

–ska man uppleva nån gång ibland.

Kanske inte ens varje år.

Det är nåt som man hållbarhetsmässigt sparar ihop till–

–och unnar sig, som man sparar ihop pengar till nåt.

Det är ingen ursäkt för att man inte ska göra det bättre.

Det har vi ett ansvar att göra.

Men ibland upplever jag att folk–

–som viftar med hållbarhetsvimpeln även på toppkrogar–

–gör det på ett endimensionellt sätt.

Ibland stjäl det uppmärksamhet–

–från de viktiga delarna i hållbarhetsdiskussionen.

Varje år presenterar White Guide landets främsta krogar. Vid årets gala på Malmö Opera utsågs jämtländska Fäviken Magasinet till Sveriges bästa restaurang.

Kocken Magnus Nilsson som driver Fäviken i Järpen ser utmärkelsen som ett kvitto på att det de gör är viktigt. En viktig följd är också att fler kunder upptäcker restaurangen.

Magnus Nilsson lyckades etablera en internationell stjärnkrog långt ut i den norrländska glesbygden. Han är övertygad om att fine dining utanför storstäderna är en företeelse som kommer att växa.

Uppdatering 6 maj 2019: Magnus Nilsson meddelar till LA Times att han lämnar Fäviken för att återhämta sig och tillbringa tid med familjen. Fäviken bestämmer samtidigt att lägga ned. Sista dagen som restaurangen håller öppet blir 14 december.

  • Så ska staden bli ännu smartare1:56

    Så ska staden bli ännu smartare

    Göteborg är världens näst smartaste stad, endast Köpenhamn ligger före på listan. Målet är att knipa förstaplatsen. Rankningen utförs av det amerikanska informationsföretaget Future Today Institute, som tittar på 16 olika markörer.

  • Rekordböter efter Cambridge Analytica-skandalen0:53

    Rekordböter efter Cambridge Analytica-skandalen

    Amerikanska FTC har genomfört en utredning av Cambridge Analytica-skandalen och beslutat att Facebook ska betala fem miljarder dollar i böter. Det motsvarar omkring 45 miljarder kronor och är bland de högsta bötesbeloppen FTC har delat ut. 

  • Klimatboven internet slukar energi3:38

    Klimatboven internet slukar energi

    Att streama video, kolla sociala medier eller koppla upp sig mot en spelserver ser de flesta som en självklarhet i vardagen. Vad vi ofta inte tänker på är att allt detta kräver datalagring, som i sin tur kräver stora mängder energi. I dag drivs många av världens datacenter av fossila bränslen.

  • Stor risk för bobubbla i Sverige1:26

    Stor risk för bobubbla i Sverige

    Bloomberg-ekonomen Niraj Shah har sammanställt en lista på länder där risken för en bostadsbubbla är störst. Sverige hamnar på en tredjeplats efter Kanada och Nya Zeeland. Shah har bland annat tittat på bopriser i relation till inkomster, inflationsjusterade priser och hushållens skulder. 

  • Familjen bakom Sveriges biopopcorn3:09

    Familjen bakom Sveriges biopopcorn

    Familjeföretaget Sundlings grundades 1990 och sålde då bara popcornmaskiner. I dag står företaget för 90 procent av snacksleveranserna till svenska biografer.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.8%
NASDAQ-100 -0.9%
NASDAQ Composite -0.7%

Vinnare & förlorare

Evolution Gaming Group 12.2%
Nolato 7.5%
Volvo 5.5%
Intrum Justitia -3.3%
Lifco -3.5%
NCC -4.5%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min
  • Vem vann på spelregleringen?3:48

    Vem vann på spelregleringen?

    Vid årsskiftet trädde en lagstiftning för bettingbolag i kraft i Sverige. Efter det har bland annat de stora bettingbolagens spelöverskott sjunkit.

  • 65 snart ett minne blott1:13

    65 snart ett minne blott

    Diskussionen om pensionssystemets utformning har blivit allt hetare. Nu har riksdagens pensionsgrupp tagit fram ett förslag för hur pensionsåldern ska höjas.

  • Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll13:30

    Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll

    Runt spelbolaget Starbreeze har ett börsdrama utspelats som bland annat gjort tiotusentals småsparare allt annat än glada. Journalisten Max Jedeur-Palmgren har skrivit ett reportage om bolaget.