”Ingen mänsklig rättighet att muta”

Överåklagare Gunnar Stetler lämnade nyligen in nya dokument i korruptionsfallet mot Telia Sonera, där diktatorsdottern Gulnara Karimova nu officiellt är misstänkt för mutbrott.

Det är en självsäker Gunnar Stetler som svarar på Karolina Palutko Macéus frågor om korruption i allmänhet och Teliaaffären i synnerhet.

”Det är inte en mänsklig rättighet att göra affärer i länder där man måste muta sig fram. Utan det är en mänsklig skyldighet att låta bli att göra affärer i de länderna”, säger Gunnar Stetler.

Gunnar Stetler menar också att det måste bli mer kännbart att muta sig in på nya marknader. Den företagsbot på max 10 miljoner kronor som kan utdömas i dag räcker inte, menar han. Förutom detta kan även hela den vinst som intjänats på den aktuella marknaden förverkas.

 

Programmet finns även tillgängligt som en podcast här: Intervju med Gunnar Stetler.

 • Bilens morgondag hotad - eller?1:11

  Bilens morgondag hotad - eller?

  Var femte svensk tror sig vara bilfri om tio år. Den vanligaste anledningen är minskat behov eller andra färdsätt medan få avstår bilen av miljöskäl. Samtidigt tror en tredjedel av de som inte har en bil att de kommer att skaffa en innan 2030.  

 • Så ska Skåne bygga enhörningar2:27

  Så ska Skåne bygga enhörningar

  Entreprenören Christer Fåhraeus anser att det skånska innovationsklimatet är bland det bästa i Sverige, men musklerna saknas för att bygga så kallade ”unicorn”-bolag.

 • Hästbranschens hetaste trender2:26

  Hästbranschens hetaste trender

  Djurskydd, delningsekonomi och digitalisering är tillsammans med hållbarhet de främsta trenderna inom hästnäringen just nu.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.7%
NASDAQ-100 0.6%
NASDAQ Composite 0.4%

Vinnare & förlorare

Millicom 5.3%
Elekta 4.7%
Stillfront Group 4%
Kindred Group -2.9%
Paradox Interactive -3.7%
Sagax -3.8%
Uppdaterad ons 17:35
Fördröjning 15 min