”Ingen mänsklig rättighet att muta”

Överåklagare Gunnar Stetler lämnade nyligen in nya dokument i korruptionsfallet mot Telia Sonera, där diktatorsdottern Gulnara Karimova nu officiellt är misstänkt för mutbrott.

Det är en självsäker Gunnar Stetler som svarar på Karolina Palutko Macéus frågor om korruption i allmänhet och Teliaaffären i synnerhet.

”Det är inte en mänsklig rättighet att göra affärer i länder där man måste muta sig fram. Utan det är en mänsklig skyldighet att låta bli att göra affärer i de länderna”, säger Gunnar Stetler.

Gunnar Stetler menar också att det måste bli mer kännbart att muta sig in på nya marknader. Den företagsbot på max 10 miljoner kronor som kan utdömas i dag räcker inte, menar han. Förutom detta kan även hela den vinst som intjänats på den aktuella marknaden förverkas.

 

Programmet finns även tillgängligt som en podcast här: Intervju med Gunnar Stetler.

 • Framtidens mat hetare än någonsin4:24

  Framtidens mat hetare än någonsin

  Livsmedelsproduktion har länge pekats ut som en klimatbov. Samtidigt ökar efterfrågan på livsmedel i och med att jordens befolkning växer. Detta innebär stora utmaningar för branschen.

 • Polen inspireras av Sverige0:00

  Polen inspireras av Sverige

  Knappt 25 mil söder om Blekinge ligger det polska storstadsområdet Trójmiasto, som besår av hamnstäderna Gdansk och Gdynia samt badorten Sopot.

 • Miljoner midsommarköar på Systembolaget1:16

  Miljoner midsommarköar på Systembolaget

  Midsommarveckan är den vecka då Systembolaget säljer bäst på hela året. Försäljningen av kryddad sprit ökar med hela 590 procent, jämfört med ölförsäljningen som ökar 56 procent.

 • Ordet du ska lyssna efter i räntebeskedet1:18

  Ordet du ska lyssna efter i räntebeskedet

  Förväntningarna på den amerikanska centralbanken har svängt fort. Från att det snackats om räntehöjningar för bara några månader sedan så är frågan nu inte om utan när Fed sänker.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1%
NASDAQ-100 0.9%
NASDAQ Composite 0.8%

Vinnare & förlorare

Lundin Petroleum 5.3%
THQ Nordic 4%
Nolato 3.7%
Holmen -2%
Evolution Gaming Group -2.1%
Loomis -3%
Uppdaterad tor 17:35
Fördröjning 15 min
 • Vem vann på spelregleringen?3:48

  Vem vann på spelregleringen?

  Vid årsskiftet trädde en lagstiftning för bettingbolag i kraft i Sverige. Efter det har bland annat de stora bettingbolagens spelöverskott sjunkit.

 • 65 snart ett minne blott1:13

  65 snart ett minne blott

  Diskussionen om pensionssystemets utformning har blivit allt hetare. Nu har riksdagens pensionsgrupp tagit fram ett förslag för hur pensionsåldern ska höjas.