Stockholmarnas aptit håller uppe konjunkturen

Det vi ser i den senaste Stockholmsbarometern är–

–att ekonomin återhämtar sig något till en normalnivå.

Utifrån föregående kvartal, kvartal 4 i 2018–

–kunde vi se att ekonomin gick ner påtagligt.

Men i dag ser vi att ekonomin har återhämtat sig något.

Vad får den att gå uppåt efter ett skakigt avslut på 2018?

Vad vi ser driver livsmedelshandeln utvecklingen uppåt.

Livsmedelshandeln och dess indikator landade på 114.

Det är mycket högre än normalvärdet, som är 100.

Det betyder att företagen anser att konjunkturen är stark.

Om vi tittar mer i detalj ser vi–

–att ungefär 70-80 % av alla företag i branschen anser–

–att försäljningen ökade under första kvartalet–

–och att de tror att försäljningsvolymen ska öka framöver.

De har god lönsamhet och anställningstalen är positiva–

I Stockholm är i dag 30 000 människor–

–kopplade till livsmedelshandeln.

Det är nog den låga inflationen–

–och inflyttningen till Stockholmsregionen.

Dessutom efterfrågar stockholmarna bra och hållbar mat.

Vi får mycket frågor om matens bakgrund–

–och ursprung, innehåll och kvalitet.

Sen vill stockholmarna att vi har ett miljöengagemang.

Vi är i slutet, eller toppen, på en högkonjunktur.

Många vill handla "on the go"-mat.

Man vill ha fikabröd, nästan som hemlagat–

–men man har inte tid...

Man ser nu hur många som handlar på lunchtid.

Det som nu har hänt är att vi inte bara är en matbutik.

Vi är bageri, vi är restaurang–

–och vi har konditorer på olika butiker.

Det är ett sätt att möta branschglidningen.

Vad har vi att vänta framöver i Stockholm?

Stockholmsbarometern återhämtar sig något–

–men den övertygar inte.

Det är mer som pekar på att en avmattning väntar–

–än att vi återgår till en högkonjunktur.

Ekonomin i Stockholm återhämtar sig under det första kvartalet 2019 efter en nedgång i slutet av förra året. Det berättar Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

En sektor som går extra starkt är livsmedelshandeln.

”I grunden tror jag att det är den låga inflationen och den stora inflyttningen till Stockholmsregionen. Men till det kommer att stockholmarna efterfrågar bra och hållbar mat”, säger Håkan Björklund, ansvarig för Public Affairs på Axfood.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.7%
NASDAQ-100 -0.1%
NASDAQ Composite 0.1%

Vinnare & förlorare

Dometic Group 3.2%
Klövern 3.1%
ÅF 2%
Bonava -1.9%
Lundin Petroleum -2%
Elekta -3.7%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min