Stiglitz: ”Riksbanken är oansvarig”

Riksbankens valutareserv består främst av värdepapper i utländska valutor som amerikanska dollar och euro. Det som orsakar kritik mot Riksbankens hållbarhetsarbete är att en del av reserven också består av australiensiska dollar, som kommer från världens största kolexportör.

”Det är oansvarigt att investera pengar i länder som inte gör rätt”, säger Joseph Stiglitz, tidigare Nobelpristagare och professor vid Columbia University.

Riksbankens chef för marknader Heidi Elmér menar att man ser över hållbarhetsarbetet, men att det i dagsläget inte finns några riktlinjer när det gäller hållbarhet i investeringar.

Joseph Stiglitz menar att centralbanker generellt borde ta ett större ansvar för att motverka den globala uppvärmningen, med motiveringen att uppvärmningen leder till finansiell instabilitet.

 • Vi ses igen i augusti!1:26

  Vi ses igen i augusti!

  Vi på EFN vill tacka för en händelserik vår. Nu laddar vi batterierna och återkommer med nya tag i augusti!

 • Batterier återvinns med unik teknik3:42

  Batterier återvinns med unik teknik

  Forskare på Chalmers har utvecklat en ny teknik för att återvinna dyra metaller i batterier. Ett samarbete har inletts med batterijätten Northvolt.

 • Hon tar pulsen på Göteborgs näringsliv5:42

  Hon tar pulsen på Göteborgs näringsliv

  Trots coronapandemin fortsätter Linda Larsson att intervjua västsvenska näringslivsprofiler i Göteborgspodden. Sedan starten i februari 2018 har företagsledare delat med sig av både framgångsfaktorer och misslyckanden.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.8%
NASDAQ 100 0.8%
NASDAQ Composite 0.7%

Vinnare & förlorare

Intrum Justitia 15%
Bure 2.5%
Klövern 2.4%
Arjo -1.9%
Swedish Match -2.1%
Getinge -2.5%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min