Skolan som tog Sverige från gastronomins bakgård

På drygt ett halvsekel har Sverige gått från att vara ett gastronomiskt u-land–

–till att ha ett kök av högt internationellt anseende.

Numera är gastronomin en hörnsten i den svenska besöksnäringen.

En del av grunden för den utvecklingen har lagts i Grythyttan.

En liten by inbäddad i granskog i Hällefors kommun i Örebro län–

–i Västmanland på gränsen till Värmland i Bergslagen.

Hit kom vinkännaren Carl Jan Granqvist på 70-talet–

–för att blåsa liv i det gamla 1600-tals gästgiveriet.

Senare tog Carl Jan initiativ till–

–en hotell- och restauranghögskola i Grythyttan.

I dag är skolan en institution inom Örebro universitet–

–och en viktig del i näringskedjan för svensk restaurang- och besöksnäring.

Här på skolan har vi fyra program:

Kulinarisk kock och måltidskreatör, Sommelier och måltidskreatör–

–Hospitality management och Måltidsekolog.

Hur många studenter har ni just nu?

Det beror på hur man räknar. Vi har cirka 200 studenter på plats.

Vi har också distanskurser. Då är vi uppe i 350.

Jag sökte mig hit för att jag har jobbat några år på restaurang–

–och tyckte att det var väldigt kul med mat och dryck i kombination–

–och sen ville jag lära mig mer.

Jag kollade upp några utbildningar och tyckte att den här passade bäst.

Jag fick tips på den här utbildning efter att ha jobbat några år på restaurang.

Jag ville utöka min kunskap och få ekonomibitarna på plats.

Därför sökte jag hit och valde hotell- och värdskapsprogrammet.

Vad tycker du om åren här?

De har varit väldigt lärorika. Jag ångrar mig inte en dag.

Hur är efterfrågan från arbetsmarknaden på er studenter?

Egentligen vill jag säga att de får jobb innan de är färdigutbildade.

Man kan gå ett halvår och sen ha jobb.

Efterfrågan är enorm. Hotell- och restaurangbranschen går för högtryck–

–och har gjort i många år. Därför finns det en arbetsmarknad.

Det är vårt minsta problem. Vi är väldigt eftertraktade.

Vi arbetar nära branschen under våra tre år.

Vi har en mässa varje år.

Då kommer branschfolk hit och gör små intervjuer.

Man har med sig sitt CV och de små företagskort.

Vi har många gästföreläsare från hotellkedjor och restauranger.

Från dag ett här arbetar man upp en kontakt med branschen.

Man märker att de är sugna på oss.

Spetskompetens på vin och dryck över lag är efterfrågat.

Det börjar bli väldigt centralt i måltidskulturen.

Jag har märkt att det finns stor efterfrågan på den spetskompetensen.

Trots det svenska kökets uppsving och att studenterna–

–snabbt sugs upp av arbetsmarknaden märks det–

–att Sverige är nykomling i hotell- och restaurangbranschens toppdivision.

Traditionellt har det varit en mästare-lärling-tradition–

–inom restaurangbranschen. Man jobbar sig upp.

Man börjar som smörgåsnisse och går igenom alla kategorier–

–innan man kan bli hotelldirektör eller restauratör,

Därför finns den traditionen kvar.

Efterfrågan på akademiskt utbildad hantverkstradition finns inte än.

Vår utbildning har 25 år på nacken.

Tittar man på motsvarande utbildningar i europeiskt sammanhang–

–har de 100-250 år på nacken.

Det dröjer nog några år innan det är en tradition i också i Sverige.

När det gäller kockutbildningen har det hänt en del sen starten på 90-talet.

I dag är det betydligt mer fokus på hållbarhet.

Den gamla franska traditionen har fått ge plats åt nya inriktningar.

De är mycket mer skandinaviska och nordiska.

Vi har blivit mycket mer ledande än vad vi var för 25 år sen.

Vi har i mångt och mycket gått om fransmännen–

–när det gäller att utveckla. Det får vi tacka kocklandslaget–

–för fina segrar i tävlingar.

Vi har arbetat upp nånting i Sverige.

Inte bara i Grythyttan, utan i Sverige i stort.

Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan har bidragit till att sätta Sverige på den gastronomiska världskartan.

Det var Carl Jan Granqvist som tog initiativ till att starta hotell- och restauranghögskolan på orten på 1990-talet. I dag är skolan en del av Örebro universitet.

Att mat och dryck har fått högre status i Sverige avspeglar sig bland annat i att skolans studenter inte oroar sig för att behöva gå arbetslösa efter studierna.

Tobias Nygren, universitetslektor på Restaurang- och hotellhögskolan, håller med: ”Efterfrågan är enorm”, säger han.

  • Vi ses igen i augusti!1:26

    Vi ses igen i augusti!

    Vi på EFN vill tacka för en händelserik vår. Nu laddar vi batterierna och återkommer med nya tag i augusti!

  • Batterier återvinns med unik teknik3:42

    Batterier återvinns med unik teknik

    Forskare på Chalmers har utvecklat en ny teknik för att återvinna dyra metaller i batterier. Ett samarbete har inletts med batterijätten Northvolt.

  • Hon tar pulsen på Göteborgs näringsliv5:42

    Hon tar pulsen på Göteborgs näringsliv

    Trots coronapandemin fortsätter Linda Larsson att intervjua västsvenska näringslivsprofiler i Göteborgspodden. Sedan starten i februari 2018 har företagsledare delat med sig av både framgångsfaktorer och misslyckanden.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.8%
NASDAQ-100 0.8%
NASDAQ Composite 0.7%

Vinnare & förlorare

Intrum Justitia 15%
Bure 2.5%
Klövern 2.4%
Arjo -1.9%
Swedish Match -2.1%
Getinge -2.5%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min