Skog, äng och sjö inspirerar gastronomin

Om jag ber dig dra din story, var skulle du börja?

Som man hör kommer jag från Småland och växte upp här.

Jag har pluggat och jobbat utomlands.

Jag kom hem 1992 och öppnade PM & Vänner.

Jag blev tidigt intresserad av mat.

Maten var viktig hela uppväxten.

Ni startade 1992 och har nu en 25-årig historia.

Vilka är milstolparna?

När vi hade öppnat hade vi erövrat den här regionen–

–och ville exportera vår mat och vår gastronomi.

Det betyder att få hit folk.

Absolut. Att få hit folk från hela Sverige–

–för att vi tyckte att vi var tillräckligt bra.

När vi öppnade hotellet 2014–

–hade vi bestämt oss tio år tidigare–

–att vi ville bli internationella.

Vi ska vara reseanledningen i oss själva.

Då byggde vi hotellet. Det var en jättemilstolpe.

Så nu kommer folk från London, Hamburg och Köpenhamn hit?

Tänka sig att folk är så intresserade av vin och mat.

Om man har en egen identitet, vilket vi har–

–blir man extra intressant. Och om man inte bara...

Hur beskriver du er identitet?

Vi definierade det på 90-talet, vilket var tidigt.

Det har spelat oss i händerna med det nordiska köket.

Skog, äng och sjö är vår filosofi. Och så ser Småland ut.

Hur översätter man det till mat? Det låter käckt.

Det är inte så svårt. Vad finns i skogen som är unikt?

Vilt, bär, örter och skott och så vidare.

I sjöfisken finns fantastiska tillgångar.

Här har vi vinkällaren. Ett gammalt bankarkiv.

En lite trist fråga: Har du inte överdrivit en smula?

Vad var det du sa? 4 200 viner?

16 000 flaskor totalt.

Det är inte bara pengar, utan en del av husets karaktär.

Det är bara magnum här.

I många är det jävligt packat. Det beror på regionen.

Men du har vin som har stigit i värde?

Ja, det är en bättre investering än börsen.

Då måste jag fråga: Hur mycket är vinkällaren värd?

Det säger jag inte.

Det är ju exklusivt formgivet och dyrt.

Ni har Skandinaviens största vinkällare. Också dyrt.

Hur stor chansning är det här?

Vi har hållit på länge och jobbat upp ett eget kapital.

Vi har jobbat småländskt, med evolution och...

Vi är inte snåla. Smålänningar är rädda om resurserna.

Det är skillnaden.

Du är Växjö trogen och vill ha hit folk.

Har du lekt med tanken att gå andra vägen och resa bort?

Det har slagit mig, men vi har en platsbestämd filosofi–

–och tror på Småland och har byggt upp en produkt–

–så i dagsläget har vi inga såna planer. Men vem vet?

Har ni i lite lugn och ro kunnat bygga upp det här?

Det hade kanske inte funkat lika enkelt i Stockholm?

Det tror jag väldigt mycket på.

Ingegerd Råman, ledande inom svensk design–

–har suttit i styrelsen sen 1995.

Hon brukar säga: "Var glad att du har fått värpa i fred."

Smålänningar kan knappt säga "värpa".

Du får gärna upprepa dig.

Men just att flyga under radarn under uppstarten–

–att utmejsla ett eget språk, utan att bli för exponerade–

–och dras med i trender. Hon säger–

–att om vi hade varit i Stockholm hade vi nog påverkats–

–av tidningarnas krogpatruller eller kollegor–

–som ständigt går hos en.

Vi fick några år i början då vi var rätt okända.

Sen kom kockar och krögare hit–

–och botaniserade i vår image, profil och särart.

Det gillade det och då trodde vi mer på oss själva.

Är ni inne på samma gröna trend–

–som övriga Växjö förespråkar?

Absolut. Det finns ingen annan väg att gå.

Vi är svanenmärkta i form av alla rengöringsmedel.

Vi har ekologisk bomull i alla sängar.

Även maten är kravmärkt. Det är jätteviktiga frågor.

Det är inget som bara är trendigt.

Det är så det är. Vi vill vara en del av den utvecklingen.

Hur ser framtidsplanerna och förhoppningarna ut?

Min vision är att vi ska bli–

–en av världen bästa gastronomiska mötesplatser.

Vår idé har alltid varit att vara lokala–

–nationella och internationella.

Men vi är alltid för alla. Annars är vi inte–

–den mötesplats vi vill vara.

Vi vill att det ska pratas småländska.

Det har gått ganska bra.

Det har fungerat väl. Vi är väldigt nöjda.

Samtidigt är det uppfordrande. Varje dag är en ny fajt.

Vi måste ju vinna stjärnan varje år–

–och vår position i de nationella guiderna varje år.

Vi måste uppfylla förväntningarna med råge varje dag.

Per Bengtsson driver PM & Vänner, en hotell- och restauranganläggning i centrala Växjö. Restaurangen har belönats med en Michelinstjärna, och under golvet döljer sig Skandinaviens största vinkällare.

”Vi ska bli en av världens bästa gastronomiska mötesplatser” säger Per Bengtsson.

  • Klar ESG-profil lockar fler långsiktiga investerare6:57

    Klar ESG-profil lockar fler långsiktiga investerare

    Det lönar sig för företag att engagera sig i miljömässiga och sociala frågor. Det hävdade Laura Starks, professor i finansiell ekonomi vid University of Texas i Austin, på ett seminarium anordnat av Swedish House of Finance.

  • Venezuela knyter valutan till petro1:12

    Venezuela knyter valutan till petro

    I Venezuela har ekonomin länge varit ansträngd och den senaste tiden har valutan försvagats rekordmycket. Den 20 augusti genomförde man en valutareform som bland annat...

  • ”Sommaren är över för Stockholms ekonomi”4:11

    ”Sommaren är över för Stockholms ekonomi”

    Stockholm ser ut att ha passerat sin konjunkturtopp. Enligt Stockholms Handelskammare beror det på flera orsaker. Bland annat stor arbetskrafts- och bostadsbrist. "Nu gör sig flaskhalsarna påminda", säger chefekonom Andreas Hatzigeorgiou.

  • Stor äppelskörd väntas0:58

    Stor äppelskörd väntas

    Maj månad var ovanligt varm och solig i år, vilket skapade nästintill perfekta förutsättningar för en fin äppelskörd. Äppelriket Österlen räknar med en skörd på...

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.5%
NASDAQ-100 -0.1%
NASDAQ Composite 0.1%

Vinnare & förlorare

THQ Nordic 4.3%
Beijer Ref 4.3%
Peab 2.8%
Attendo -1.5%
Paradox Interactive -2.5%
Nolato -7.3%
Uppdaterad mån 17:35
Fördröjning 15 min
  • Finansministern positiv till framtiden0:50

    Finansministern positiv till framtiden

    Regeringen befinner sig på Harpsund för att diskutera budgeten, bara en knapp månad innan valet. Finansminister Magdalena Andersson berättade under torsdagseftermiddagen om det ekonomiska läget och budgetplanerna för 2019.

  • Madonna fyller jämnt1:05

    Madonna fyller jämnt

    Den 16 augusti fyllde världsstjärnan Madonna 60 år. Sedan genombrottet på 80-talet har hon skrapat ihop en förmögenhet på 590 miljoner dollar. I födelsedagspresent har...

  • 22:05

    "Globalisering bygger på att nationellt möter lokalt"

    Katrine Marçal sitter ned med chefekonomen Catherine Mann för att prata om globaliseringens inbromsning, där internationell handel med tjänster får stort fokus. Relationen mellan Kina och USA i form av handelskrig, ekonomiskt medberoende och risker diskuteras.