Skog, äng och sjö inspirerar gastronomin

Om jag ber dig dra din story, var skulle du börja?

Som man hör kommer jag från Småland och växte upp här.

Jag har pluggat och jobbat utomlands.

Jag kom hem 1992 och öppnade PM & Vänner.

Jag blev tidigt intresserad av mat.

Maten var viktig hela uppväxten.

Ni startade 1992 och har nu en 25-årig historia.

Vilka är milstolparna?

När vi hade öppnat hade vi erövrat den här regionen–

–och ville exportera vår mat och vår gastronomi.

Det betyder att få hit folk.

Absolut. Att få hit folk från hela Sverige–

–för att vi tyckte att vi var tillräckligt bra.

När vi öppnade hotellet 2014–

–hade vi bestämt oss tio år tidigare–

–att vi ville bli internationella.

Vi ska vara reseanledningen i oss själva.

Då byggde vi hotellet. Det var en jättemilstolpe.

Så nu kommer folk från London, Hamburg och Köpenhamn hit?

Tänka sig att folk är så intresserade av vin och mat.

Om man har en egen identitet, vilket vi har–

–blir man extra intressant. Och om man inte bara...

Hur beskriver du er identitet?

Vi definierade det på 90-talet, vilket var tidigt.

Det har spelat oss i händerna med det nordiska köket.

Skog, äng och sjö är vår filosofi. Och så ser Småland ut.

Hur översätter man det till mat? Det låter käckt.

Det är inte så svårt. Vad finns i skogen som är unikt?

Vilt, bär, örter och skott och så vidare.

I sjöfisken finns fantastiska tillgångar.

Här har vi vinkällaren. Ett gammalt bankarkiv.

En lite trist fråga: Har du inte överdrivit en smula?

Vad var det du sa? 4 200 viner?

16 000 flaskor totalt.

Det är inte bara pengar, utan en del av husets karaktär.

Det är bara magnum här.

I många är det jävligt packat. Det beror på regionen.

Men du har vin som har stigit i värde?

Ja, det är en bättre investering än börsen.

Då måste jag fråga: Hur mycket är vinkällaren värd?

Det säger jag inte.

Det är ju exklusivt formgivet och dyrt.

Ni har Skandinaviens största vinkällare. Också dyrt.

Hur stor chansning är det här?

Vi har hållit på länge och jobbat upp ett eget kapital.

Vi har jobbat småländskt, med evolution och...

Vi är inte snåla. Smålänningar är rädda om resurserna.

Det är skillnaden.

Du är Växjö trogen och vill ha hit folk.

Har du lekt med tanken att gå andra vägen och resa bort?

Det har slagit mig, men vi har en platsbestämd filosofi–

–och tror på Småland och har byggt upp en produkt–

–så i dagsläget har vi inga såna planer. Men vem vet?

Har ni i lite lugn och ro kunnat bygga upp det här?

Det hade kanske inte funkat lika enkelt i Stockholm?

Det tror jag väldigt mycket på.

Ingegerd Råman, ledande inom svensk design–

–har suttit i styrelsen sen 1995.

Hon brukar säga: "Var glad att du har fått värpa i fred."

Smålänningar kan knappt säga "värpa".

Du får gärna upprepa dig.

Men just att flyga under radarn under uppstarten–

–att utmejsla ett eget språk, utan att bli för exponerade–

–och dras med i trender. Hon säger–

–att om vi hade varit i Stockholm hade vi nog påverkats–

–av tidningarnas krogpatruller eller kollegor–

–som ständigt går hos en.

Vi fick några år i början då vi var rätt okända.

Sen kom kockar och krögare hit–

–och botaniserade i vår image, profil och särart.

Det gillade det och då trodde vi mer på oss själva.

Är ni inne på samma gröna trend–

–som övriga Växjö förespråkar?

Absolut. Det finns ingen annan väg att gå.

Vi är svanenmärkta i form av alla rengöringsmedel.

Vi har ekologisk bomull i alla sängar.

Även maten är kravmärkt. Det är jätteviktiga frågor.

Det är inget som bara är trendigt.

Det är så det är. Vi vill vara en del av den utvecklingen.

Hur ser framtidsplanerna och förhoppningarna ut?

Min vision är att vi ska bli–

–en av världen bästa gastronomiska mötesplatser.

Vår idé har alltid varit att vara lokala–

–nationella och internationella.

Men vi är alltid för alla. Annars är vi inte–

–den mötesplats vi vill vara.

Vi vill att det ska pratas småländska.

Det har gått ganska bra.

Det har fungerat väl. Vi är väldigt nöjda.

Samtidigt är det uppfordrande. Varje dag är en ny fajt.

Vi måste ju vinna stjärnan varje år–

–och vår position i de nationella guiderna varje år.

Vi måste uppfylla förväntningarna med råge varje dag.

Per Bengtsson driver PM & Vänner, en hotell- och restauranganläggning i centrala Växjö. Restaurangen har belönats med en Michelinstjärna, och under golvet döljer sig Skandinaviens största vinkällare.

”Vi ska bli en av världens bästa gastronomiska mötesplatser” säger Per Bengtsson.

  • Sverige bland de sämsta på AI2:00

    Sverige bland de sämsta på AI

    Ishtar Touailat, innovationschef på Tieto, menar att Sverige ligger efter i utvecklingen av artificiell intelligens och att många inte har möjlighet att ta del av de framsteg som görs.

  • Nu är bensinen rekorddyr1:43

    Nu är bensinen rekorddyr

    Ledande bensinbolag höjer priset på bensin med 20 öre per liter. Det innebär att en liter 95-oktanig bensin nu för första gången kostar över 16 kronor.

  • Så mycket mer än ett varv1:44

    Så mycket mer än ett varv

    Göteborgsvarvet är världens största halvmaratontävling med omkring 60 000 anmälda löpare. Och loppet omsätter stora summor.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -1.4%
NASDAQ-100 0.9%
NASDAQ Composite 0.6%

Vinnare & förlorare

Saab 2.6%
Nolato 1.5%
THQ Nordic 1.4%
Hansa Medical -2.9%
Industrivärden -3%
Dometic Group -3%
Uppdaterad ons 17:35
Fördröjning 15 min