”Se Tyskland som en språngbräda ut i världen”

När USA är på väg mot presidentval och Storbritannien är på väg ut ur EU är det lätt att glömma att Tyskland är ett viktigare exportland än båda.

”Tyskland är enormt viktigt för Sverige. Jag tycker ibland att vi tappar lite fokus på Tyskland”, säger Business Swedens vd Ylva Berg.

Ett sätt att få upp ögonen för Tysklands betydelse för svenska företag och svensk ekonomi är det statsbesök som görs i Tyskland den här veckan. Ett besök där både regeringen, kungahuset och gräddan av svenskt näringsliv deltar.

Bland de branscher som är extra viktiga för det svensk-tyska samarbetet nu och i framtiden nämner Ylva Berg automation och digitalisering, hållbara transporter, e-hälsa och leverantörer och underleverantörer till energisektorn.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.2%
NASDAQ-100 0.6%
NASDAQ Composite 0.6%

Vinnare & förlorare

FastPartner 3.1%
Atrium Ljungberg 2.1%
Ericsson 1.9%
Billerudkorsnäs -2.4%
Kindred Group -2.5%
Hennes & Mauritz -3.9%
Uppdaterad mån 17:35
Fördröjning 15 min
 • Vem vann på spelregleringen?3:48

  Vem vann på spelregleringen?

  Vid årsskiftet trädde en lagstiftning för bettingbolag i kraft i Sverige. Efter det har bland annat de stora bettingbolagens spelöverskott sjunkit.

 • 65 snart ett minne blott1:13

  65 snart ett minne blott

  Diskussionen om pensionssystemets utformning har blivit allt hetare. Nu har riksdagens pensionsgrupp tagit fram ett förslag för hur pensionsåldern ska höjas.

 • Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll13:30

  Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll

  Runt spelbolaget Starbreeze har ett börsdrama utspelats som bland annat gjort tiotusentals småsparare allt annat än glada. Journalisten Max Jedeur-Palmgren har skrivit ett reportage om bolaget.