Chefekonom varnar för svensk tvärnit

Storbanken SEB ser ljusare tider framöver i sin konjunkturprognos, där sencykliska tillväxtkrafter lyfter tillväxten. Bankens chefekonom Robert Bergqvist kommenterar rapporten.

Bergqvist varnar för en svensk överstimulerad ekonomi där det nu är dags att lätta på gasen eller till och med att trycka på bromsen. Annars kan det sluta illa med en riktigt tvärnit.

”Både Riksbanken och regeringen kör för fullt. Vi har minusränta, vi har sedelpressar igång. Och vi har en regering som faktiskt överraskade med att säga att man ska spendera 40 miljarder under nästa år”, säger Robert Bergqvist.

SEB räknar med att Riksbanken höjer räntan i april, under hösten nästa år samt tre gånger under 2019.

Generellt menar Bergqvist att de svenska hushållen är rustade för högre räntor, men det gäller inte alla hushåll.

 • Recorded Future: Så kan vi se in i framtiden8:35

  Recorded Future: Så kan vi se in i framtiden

  Cybersäkerhetsbolaget Recorded Future har tunga investerare som Google och amerikanska underrättelsetjänsten i ryggen. Företagets medgrundare Staffan Truvé berättar om hur de dammsuger nätet på information och analyserar materialet med AI-teknik.

 • Så ser Landvetters miljardplaner ut7:36

  Så ser Landvetters miljardplaner ut

  Landvetter Airport ska satsa två miljarder kronor fram till 2021 på bland annat utbyggnad av terminaler, gater och hotell. Dessutom finns planer på att dra en järnväg förbi flygplatsen. Flygplatsdirektören Charlotte Ljunggren berättar om planerna.

 • Drömmen om rymden lever9:47

  Drömmen om rymden lever

  Det kallas ”new space”. Rymden har blivit kommersiell och näringslivet kan ha stor nytta av den potential som finns där. Satellittjänster utgör den största delen av marknaden.

 • Paketutlämning med provrum har premiär3:09

  Paketutlämning med provrum har premiär

  Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har skapat ett nytt koncept för paketutlämning som de döpt till Leveriet. Det går ut på att tillhandahålla både tjänster och produkter som kompletterar e-handeln och finns i Sickla Köpcentrum och på Mobilia i Malmö.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.2%
NASDAQ-100 0.6%
NASDAQ Composite 0.6%

Vinnare & förlorare

Swedish Orphan Biovi… 4.2%
D. Carnegie & Co 3.9%
Oriflame 2.6%
Hansa Medical -1.7%
Saab -1.8%
Hennes & Mauritz -2%
Uppdaterad ons 17:32
Fördröjning 15 min