Pengar att tjäna på proteinskifte

En stor drivfaktor är det pågående proteinskiftet som diskuteras.

Det syns mycket i mattidningar och överallt.

Folk väljer att lämna rött kött för alternativa proteinkällor.

Det är dels av miljöskäl, för att rött kött ger ett stort klimatavtryck–

–dels av hälsoskäl. Rött kött kan ge negativa hälsoeffekter.

Man diskuterar mycket de vegetariska proteinerna.

De gröna proteinerna som ett alternativ till de röda.

Vi forskar mycket på hur de blå proteinerna, havets proteiner–

–kan möta det här skiftet.

Här finns en palett av spännande råvaror att titta på.

Vi jobbar med restråvaror från fiskfiletering.

Det är bara 50 % av fisken som är en filé–

–resten går till lågvärdesändamål fastän det är en fantastisk råvara.

Vi jobbar med att framställa proteiningredienser.

Sen finns det alger, sjöpungar, musslor...

En oändlig massa spännande organismer som skulle kunna ha stor potential i skiftet.

Algerna tar upp näring ur haven.

De gör en miljötjänst samtidigt som man kan få ut ett livmedelsprotein ur dem.

Det gäller även för musslor och sjöpungar. De har helt enkelt dubbla roller.

Det är ett oerhört spännande område att vara i just nu.

Vi är ett företag som erbjuder grödor från havet.

Stora makroalger. Det som växer i havet behöver inte vattnas eller gödas.

Tvärtemot kan algerna ta upp övergödningen och absorbera koldioxid.

Den skulle kunna vara en kolsänka. Och alger producerar syre.

Vad kan man sen göra med algerna?

I Asien äter man väldigt mycket alger.

Det ska vi börja göra här också.

Men det finns många andra applikationer. Inom hudvård är det trendigt med alger.

Nåt som är spännande är att använda alger i förpackningsmaterial.

I år fick löparna i London Marathon inte bägare med vatten–

–utan en liten algbubbla med vatten i att stoppa i munnen.

Så olika typer av förpackningsmaterial, men även tyger.

Hur startade ni Kosteralg?

Vi hade tre stora forskningsprojekt med flera inblandade universitet.

Man ville utröna hur viktigt makroalger kunde vara i ett biobaserat samhälle.

Det växte så det knakade och vi kunde inte bara lämna kvar överskottet i havet.

Det kostade pengar att destruera. Då föddes tanken–

–att ta hand om överskottet och erbjuda det på nåt sätt.

Från det har det vuxit.

Vi odlar och skördar sjöpung och gör fiskfoder och livsmedel.

Smakförstärkare.

–Hur kom ni på idén? –Jag är marinbiolog.

Jag vet att musselindustrin har jätteproblem med att det växer sjöpung.

Om de sjösätter sina odlingsband för tidigt får de enorma mängder sjöpung.

Det har man inte använt, men det är fina proteiner i.

Det gör vi fiskfoder av i dag.

–När började ni med det? –Vi höll på i många år med utveckling.

Vi började med biogas, men det lyfte aldrig.

Fiskfoder har vi börjat med nu i år.

Vi har fått tillstånd för livsmedel i år. Nu hösten 2019–

–kör vi igång med sälj och produktion,

Vi siktar på att omsätta 200-300 miljoner inom tio år.

–Vad krävs för att nå dit? –Uthållighet och kunder.

Det pågår ett proteinskifte som bland annat innebär att folk lämnar rött kött och går över till alternativa proteinkällor.

De gröna vegetariska proteinerna har länge varit i ropet men nu börjar även havets blå proteiner bli alltmer intressanta.

Det handlar till exempel om alger, sjöpungar, musslor och rester från fileande av fisk.

EFN har träffat Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers, som forskar inom området samt Elisabet Brock, ordförande för Kosteralg, och Fredrik Norén, forskningschef på Marine Feed. Båda dessa företag har stora planer för att tjäna pengar på det blå proteinskiftet.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -1%
NASDAQ-100 -0.7%
NASDAQ Composite -0.5%

Vinnare & förlorare

FastPartner 1.4%
Millicom 1.3%
Swedish Match 1.3%
Elekta -2.4%
Boliden -2.9%
Addtech -5.5%
Uppdaterad tor 10:24
Fördröjning 15 min