Osten – en klimatbov?

Guiden finns till för att visa upp klimat, biologisk mångfald–

–djurvälfärd, antibiotika och lägga dem bredvid varandra–

–och väga samman dem till en helhetsbedömning.

Det är ett intressant skifte. De behöver inte hänga ihop med varandra, men kanske.

För många lägger ostprodukter på tallriken när de äter mindre kött.

Det här är nånting som vi behöver hålla ögonen på–

–för osten har gått under radarn länge nu.

Vi behöver titta på och prata om osten vi äter och se till att den bidrar.

Till exempel genom att hålla våra svenska landskap öppna–

–med de mervärden som mjölkproduktionen ger idag.

Man behöver tänka mindre men bättre även på osten.

Det ena är att man har lyckats bygga en bild av att svenskt alltid är bäst–

–och att det skulle vara bäst om man gjorde det vi gör i Sverige överallt.

Det andra är att man har en bild av–

–att allt kött från Brasilien ser ut på samma sätt–

–och kommer från brinnande regnskog trots att Brasilien är lika stort som Europa.

Företagen som handlar med kött och som köper kött–

–med det som vi bedömer som rött ljus, de kan ta steg längre.

Vi bedömer bara lagstiftning, regelverk, branschöverenskommelser–

–och sånt som vi kan verifiera. Inte företagens arbete.

Därför är det viktigt att företagen som importerar rött kött blir bättre på–

–att berätta om det är så att det finns hållbarhetsmervärden–

–i de produkter som de tar in.

Vi jobbar i en hållbar livsmedelskedja där man identifierar–

–vilka produkter som är extra bra och som man ska öka.

Om vi kollar på kött så är ju det certifierat naturbeteskött.

KRAV-märkt kött, bland annat. Det är sånt vi vill öka.

Ökningen av svensk råvara kommer från konsumenternas efterfrågan.

Skulle det inte vara en hög efterfrågan från konsumenterna–

–så skulle vi inte kunna ha de produkterna i sortimentet.

Det som finns på hyllan är ju också drivet av konsumentefterfrågan.

Vi behöver förflytta oss och verka i ett hållbart samhälle.

Vi kommer att behöva minska vår köttkonsumtion–

–och äta mindre och bättre kött. Det kommer att ändras jättemycket.

Jag är övertygad om att köttkonsumtionen fortsätter att minska.

Den största drivkraften är nog den globala marknaden där det finns flera–

–som kommer att ha möjlighet att betala mer för kött än vad vi har.

Just nu ser vi en enorm efterfrågan från Kina som driver upp priserna.

Betalningsförmågan hos många kineser är större än hos många svenskar.

Jag tror att den globala prisutvecklingen kombinerat med den svenska Riksbanken–

–är det som har störst påverkan på att minska köttkonsumtionen på kort sikt.

I veckan kom WWF:s uppdaterade konsumentguide för livsmedel, kallad Köttguiden. Den rankar livsmedel efter en skala på grönt, gult och rött där kriterier som klimatpåverkan, antibiotika, djurvälfärd och biologiskt mångfald ingår.

Nytt för i år är att också ost har bedömts i guiden eftersom svenskarnas ostkonsumtion på senare år skjutit i höjden. Samtidigt har svenskarnas konsumtion av kött minskat.

”Det här är ett rätt så intressant skifte faktiskt och jag tror inte att de direkt hänger ihop med varandra. Men kanske något eftersom många lägger ostprodukter på tallriken när de äter mindre kött”, säger WWF:s matexpert Anna Richert.

Även livsmedelshandlarna ser ett skifte i svenskarnas matvanor.

”Den ökning som har blivit av svensk råvara kommer från konsumenternas efterfrågan”, säger Stina Printz, hållbarhetsstrateg på Coop.

Men guiden har fått kritik, bland andra från Calle Ramvall från Norvida, som anser att guiden är för onyanserad i sin analys.

 

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -1%
NASDAQ-100 -0.7%
NASDAQ Composite -0.5%

Vinnare & förlorare

FastPartner 1.4%
Millicom 1.3%
Swedish Match 1.3%
Elekta -2.4%
Boliden -2.9%
Addtech -5.5%
Uppdaterad tor 10:24
Fördröjning 15 min