”EU-författningen är löjeväckande”

Nils Lundgren kluven om Brexit

Nationalekonomen Nils Lundgren är kluven om Storbritanniens vara eller inte vara inom EU. Som svensk vill han ha landet kvar, men är inte säker på hur han hade röstat om han var brittisk medborgare.

”EU är på sluttampen av en utveckling som är katastrofal. Det blir fel på alla områden. Snart avskyr alla EU-medborgare EU. Om det blir Brexit skulle det kunna leda till slutet på en epok”, säger Nils Lundgren.

Han menar att EU borde ta hela Brexitdebatten som ett skrämskott och att det nu är dags för EU att ta ett steg tillbaka, fokusera på det centrala och dra ned på detaljstyrningen och centraliseringen.

”EU-författningen är löjeväckande”, säger Lundgren, som ändå är skeptisk till att det blir någon förnyelse.

När det gäller omröstningen i Storbritannien räknar Lundgren med en jämn kamp som slutar med att landet blir kvar inom EU.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -1.5%
NASDAQ-100 -1%
NASDAQ Composite -0.8%

Vinnare & förlorare

Hembla 11.5%
Sagax 3.2%
Wallenstam 1.7%
Boliden -3%
Saab -3.2%
Nolato -3.3%
Uppdaterad mån 13:15
Fördröjning 15 min
 • Pensionärer och folk i glesbygd får lägre skatt4:06

  Pensionärer och folk i glesbygd får lägre skatt

  Regeringen har överlämnat budgetpropositionen för 2020 till riksdagen. Bland förslagen finns avskaffad värnskatt, mer pengar till kommuner samt satsningar på miljö och klimat. EFN:s Johan Schück kommenterar.

 • Vem vann på spelregleringen?3:48

  Vem vann på spelregleringen?

  Vid årsskiftet trädde en lagstiftning för bettingbolag i kraft i Sverige. Efter det har bland annat de stora bettingbolagens spelöverskott sjunkit.

 • 65 snart ett minne blott1:13

  65 snart ett minne blott

  Diskussionen om pensionssystemets utformning har blivit allt hetare. Nu har riksdagens pensionsgrupp tagit fram ett förslag för hur pensionsåldern ska höjas.

 • Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll13:30

  Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll

  Runt spelbolaget Starbreeze har ett börsdrama utspelats som bland annat gjort tiotusentals småsparare allt annat än glada. Journalisten Max Jedeur-Palmgren har skrivit ett reportage om bolaget.