Myndigheterna mobiliserar mot granbarkborren

Angreppen från granbarkborren har drabbat stora delat av den svenska skogen. I Linköping samlades myndigheter, organisationer, företag och skogsägare för att ta upp kampen mot krypen.

”Det här är en konferens för att både kraftsamla och byta erfarenheter”, säger Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen.

Enligt ekologen Gunnar Isaksson på Skogsstyrelsen är det viktigt att röja i sin skog på rätt sätt om man ser tecken på granbarkborre.

”Röj inte schablonartat för att få fram ett rent granbestånd eller tallbestånd utan se vilka träd som växer bäst”, säger han.

Magnus Pettersson, chef för entreprenörsutveckling på Södra, berättar om justerade priser på både massa och sågade produkter för att hjälpa skogsägarna så mycket som möjligt.

”Det är lite tungt att värdet på skogen går till granbarkborren. Det unnar jag inte riktigt den”, säger skogsägaren Dag Abelsson från Mantorp.

Reporter: Jonas Harrysson

  • Batterier återvinns med unik teknik3:42

    Batterier återvinns med unik teknik

    Forskare på Chalmers har utvecklat en ny teknik för att återvinna dyra metaller i batterier. Ett samarbete har inletts med batterijätten Northvolt.

  • Hon tar pulsen på Göteborgs näringsliv5:42

    Hon tar pulsen på Göteborgs näringsliv

    Trots coronapandemin fortsätter Linda Larsson att intervjua västsvenska näringslivsprofiler i Göteborgspodden. Sedan starten i februari 2018 har företagsledare delat med sig av både framgångsfaktorer och misslyckanden.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.6%
NASDAQ 100 0.3%
NASDAQ Composite 0.5%

Vinnare & förlorare

Lundin Petroleum 4.6%
Hexpol 4.3%
AAK 3.7%
Hansa Medical -1.5%
Stillfront Group -1.6%
Bygghemma Group First -2.1%
Uppdaterad ons 17:35
Fördröjning 15 min