Matkoma: Med frosseri som affärsidé

Det här är EFN:s studio i Göteborg.

Vi ska prata Youtube-ekonomi–

–med Adam Åstrand och Anton Lundell–

–från Youtubekanalen Matkoma. - Välkomna hit.

Ni filmar helt enkelt när ni äter mat. Varför det?

För att det är kul.

För att det är kul?

Ja, vad ska jag säga om det? Vi tycker att det är kul.

Var kommer idén ifrån?

Vi har alltid varit fascinerade–

–av frågeställningar som är lite dumma.

Hur mycket kan man äta av nåt om man pressar sig?

Adam kom på att vi skulle testa till exempel pizzor–

–och filma det och lägga ut på en blogg eller nåt–

–för ingen i Sverige sysslar med det.

Då fanns det en öppning i marknaden.

Er Youtubekanal har nästan 200 000 prenumeranter–

–men ni är inte oerfarna marknadsförare.

Du har varit med i nåt som heter Purjogram. Vad är det?

Det är ett blommogram fast med en purjolök istället.

Det var en idé som jag såg på en amerikansk tjänst–

–som skickade potatis.

Det fanns ingen svensk tjänst som gjorde nån sån blajgrej.

Alla företag behöver inte vara seriösa.

Jag ville göra nåt oseriöst och se om det funkar.

Från purjolök till pizzor och annan mat på Youtube.

Hur är kopplingen?

Det är egentligen samma sak där.

All underhållning behöver inte vara informativ och stel–

–utan det kan också vara roligt och helt meningslöst.

Vad tjänar ni på den här kanalen?

Det är olika beroende på månad.

Med de tittarsiffror vi har idag–

–landar våra annonsintäkter på runt 100 000–

–som vi kan fakturera Youtube.

Två gånger 100 000 kronor i veckan?

200 000 kronor i veckan alltså?

Nej, 100 000 i månaden är det.

Hur tjänar ni de här pengarna?

Är det bara annonser eller har ni andra sätt också?

Det finns två sätt att tjäna pengar på Youtube.

Det ena är annonserna, som rullar innan och under klippet.

Det är nåt som Google själva säljer in.

Det är inget som vi styr eller behöver jobba med.

Det andra är samarbeten med företag–

–som vill marknadsföra sig på vår Youtubekanal.

Jag har tagit med två EFN-bananer.

De är gratis. Ni får äta dem gratis om ni vill.

Om ni skulle ha ätit dem i er kanal–

–vad skulle det ha kostat då?

Vad tar vi? 20 000 per banan.

20 000 per banan?

Det är rimligt.

Nu får ni dem gratis.

Om vi fortsätter utveckla det här med affärsmodellen.

Jag förstår hur ni arbetar idag, men hur tänker ni framåt?

Hur vill ni utveckla er affärsmodell?

De affärsmodellerna vi har är annonserna innan klippet–

–och samarbeten med företag.

Man kan också sälja merchandise.

Vad säljer ni?

T-shirts.

Men vi har pratat om att starta en e-handel–

–som säljer roliga grejer.

Som vadå?

Stora godispizzor eller konstiga drycker.

Sånt som är lika meningslöst som innehållet i vår kanal–

–och som går i klang med det.

Intressant. Apropå Youtube undrar jag–

–varför ni valde just Youtube som plattform?

Där kan man använda de längre klippen.

Instagram passar för klipp på 30 eller 10 sekunder.

Även på Youtube är det annonser–

–så man kan ha det som ett jobb till slut.

Hur ser en typisk arbetsvecka ut för er?

Vi har generellt sett två inspelningar i veckan–

–då vi släpper två klipp i veckan.

Två stycken inspelningsdagar–

–och sen går väldigt mycket tid till redigering.

Vi lägger nästan 20 timmar på redigering per klipp.

Sen är det möten och samtal med företag–

–så vi fyller upp en vecka ganska enkelt.

I ett klipp nyligen funderar ni på om man kan äta–

–för 1000 kronor på Biltema.

Varför gjorde ni det klippet?

Biltema är kända för lite billigare mat i sitt kafé.

Om man går dit med inställningen att bränna 1000 spänn...

Går det ens? De är kända för sina Biltemakorvar.

Går det att bränna 1000 kronor? Det var en kamp.

Men det är intressant.

Hur klarar ni av att hålla vikten?

Säg att min kropp förbränner 2000 kalorier per dag–

–om jag tränar och så där.

Äter jag 4000 kalorier en dag–

–så måste jag minska det på nåt sätt.

Dagen innan och dagen efter inspelningen äter jag mindre.

Och sen rör man på sig under tiden.

Kaloribalansen blir plan.

Loggar ni det som ni äter?

Nej, vi har hållit på i drygt två år.

Vi känner våra kroppar bra.

Ert bolag heter Lundstrand Media.

Vad tror ni att ni kommer att omsätta i år?

Vad kan det vara?

Vi hoppas väl på en miljon.

En miljon.

Spännande. Nåt av de mest sedda klippen var ett gatukök.

Ni pratar om stora portioner. Är det er nisch–

–både nu och framöver?

Det heter Matkoma och vi ska hamna i matkoma.

Det är kul med gatukök och restauranger som satsar lite.

Det kommer att hålla i sig.

Men vi fokuserar lite mer på humor nuförtiden.

Vi äter inte bara en jättestor hamburgare.

Det ska vara en twist på det–

–så att alla kan tycka att det är kul.

Hur då? Hur tänker ni?

När man har gjort ett par inspelningar–

–om hur mycket av nåt man kan äta–

–vet man till slut vad som kommer att hända.

Man äter en del, man blir mätt, sen orkar man inte mer.

Efter några gånger blir det tråkigt–

–så vi försöker bredda det här innehållet–

–till typ frågeställningar.

Hur mycket, hur långt eller varför.

Frågor som man kan ha i huvudet, men inte få svar på.

De frågorna vill vi besvara åt tittarna.

För två år sen när vi bara satsade på att äta jättemycket–

–hade vi tänkt: hur många räkmackor kan vi äta?

Nu blir det: går det att äta för 1000 kronor på Biltema?

Visst har ni även ett regionalt fokus?

Ni testar mat på olika ställen.

Hur stor effekt har det för er tittarskara?

Folk som bor i orterna tycker att det är roligt–

–när man kommer på besök.

De vill ofta att vi kommer till städerna där de bor.

Sen är det roligt för oss–

–att komma ut ur hemmets trygga vrå.

Det är effekten. Plus att det blir roligare att spela in.

Blir det nån effekt för de restauranger som ni besöker?

Ja, vi hör ofta restauranger som återkommer och säger–

–att det är många som påpekar att vi har varit där.

Vi hoppas att det har en positiv effekt.

Hoppas ni eller vet ni?

Vi vet att det är så.

Men vi har inte exakta siffror på det.

Men restaurangägarna säger–

–att många kommer dit för att vi var där.

Men såna utflykter gör ni gratis?

Det är inte nån som betalar för det?

Om vi kommer på idén så frågar vi om vi får filma där.

Om vi blickar framåt–

–vad kommer att vara den största förändringen?

Hur ska Matkoma bli framöver?

Det ska bli snyggare i produktionen.

Och större produktioner.

Vi kanske åker till USA och spelar in.

Vi tar oss ut i världen mer.

Stort tack för att ni kom, Adam och Anton från Matkoma.

Tack från Göteborg.

Glöm inte att gå in på efn.se/nyhetsbrev–

–för att prenumerera på det regionala nyhetsbrevet.

Tack så mycket från Göteborg.

Deras videoklipp när de äter mat, mycket mat, lockar storpublik på Youtube. Anton Lundell och Adam Åstrand ligger bakom kanalen Matkoma som har närmare 200 000 prenumeranter. I år hoppas de omsätta en miljon kronor.

De berättar att de har två sätt att tjäna pengar på Youtube: Dels annonser, dels företag som vill marknadsföra sig i deras klipp.

Men deras affärsmodell innehåller också försäljning av tröjor. Något de i framtiden vill utöka med en större e-handel.

  • Paketutlämning med provrum har premiär3:09

    Paketutlämning med provrum har premiär

    Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har skapat ett nytt koncept för paketutlämning som de döpt till Leveriet. Det går ut på att tillhandahålla både tjänster och produkter som kompletterar e-handeln och finns i Sickla Köpcentrum och på Mobilia i Malmö.

  • Skattereglerna kring företagsklappar0:58

    Skattereglerna kring företagsklappar

    Ska företaget ge bort en julklapp till de anställda eller bjuda på ett smarrigt julbord finns det regler kring vad som är avdragsgillt och skattefritt....

  • Därför står Mays framtid på spel0:59

    Därför står Mays framtid på spel

    15 procent, eller 48 personer, av Torypartiets parlamentsledamöter i underhuset har begärt misstroendevotum mot partiledaren Theresa May. Främst beror missnöjet på hanteringen av Brexit, men...

  • Klimatinfluencerns hållbara klapptips3:35

    Klimatinfluencerns hållbara klapptips

    Den 8 oktober, samma dag som FN släppte sin klimatrapport, startades Klimatklubben. I dag har gruppen 22 000 följare på Instagram och över 10 000 är med i Facebookgruppen.

  • Vegansk korv efter 100 år av kött2:55

    Vegansk korv efter 100 år av kött

    Härryda Karlssons Chark fyller 100 år i år och har lanserat en vegansk produktserie baserad på ärtprotein. Uppdateringen av sortimentet görs för att hänga med i utvecklingen på matmarknaden.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.5%
NASDAQ-100 -2.6%
NASDAQ Composite -2.3%

Vinnare & förlorare

Modern Times Group 2.5%
Telia Company 1.8%
Wihlborgs 1.2%
Bonava -2.9%
Hansa Medical -3.8%
Oriflame -4.4%
Uppdaterad fre 17:35
Fördröjning 15 min