Lobbyismens roll i presidentvalet

I USA är lobbyismen en del av det politiska systemet. Det används för att påverka politiker i en riktning som exempelvis gynnar en bransch eller ett företag. Nu under de amerikanska valkampanjerna är lobbyismen viktig för de två presidentkandidaterna, men det är inte ett okontroversiellt system.

”Det finns alltid en risk för att visa röster hörs mer än andra. Det är svårt att ha ett system som är så öppet och där högsta domstolen har sagt att pengar är lika med yttrandefrihet och att inte få problem som ett brev på posten. Men jag vill hellre ha ett system där lobbying är tillåtet och reglerat än att inte ha det.” säger Tapio Christiansen, PR-expert på Kreab.

Politiska kampanjer brukar finansieras genom Politicle action comitties, eller Super Pacs som det också kallas, vilket är organisationer som samlar ihop donationer från privatpersoner och företag. Pengarna används sedan för att göra reklam för eller dra till sig väljare till den kandidaten de stödjer. Detta är också vanligt för kongressledamöter eller för kandidater till kongressen.

Presidentvalkampanjerna får inte ta emot pengar direkt från dessa organisationer. Super Pacs skapades i högsta domstolen och kallas medborgargemenskapen.

Johanna Grenz intervjuar Tapio Christiansen, PR-expert på Kreab om lobbysimens roll i presidentvalet.

 • Underskattade kvinnor missar riskkapital3:44

  Underskattade kvinnor missar riskkapital

  Var tredje bolagsgrundare i Sverige är kvinna, men endast 1 procent av riskkapitalet går till bolag grundade av kvinnor. Bolag där kvinnor är medgrundare får 15 procent medan de med enbart manliga grundare drar in 84 procent.

 • Det här är Opec1:14

  Det här är Opec

  Snart möts oljekartellen Opec igen för att se över pris och produktion av olja. De 14 medlemsländerna har en röst var, men Saudiarabien har en informell ledarroll i och med sin överlägsna produktion. 

 • Framtidens mat hetare än någonsin4:24

  Framtidens mat hetare än någonsin

  Livsmedelsproduktion har länge pekats ut som en klimatbov. Samtidigt ökar efterfrågan på livsmedel i och med att jordens befolkning växer. Detta innebär stora utmaningar för branschen.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.2%
NASDAQ-100 -1.7%
NASDAQ Composite -1.5%

Vinnare & förlorare

Evolution Gaming Group 1.7%
Intrum Justitia 1.6%
Nordea 1.5%
Holmen -1.9%
ÅF -2%
Indutrade -2%
Uppdaterad ons 12:15
Fördröjning 15 min
 • Polen inspireras av Sverige2:34

  Polen inspireras av Sverige

  Knappt 25 mil söder om Blekinge ligger det polska storstadsområdet Trójmiasto, som besår av hamnstäderna Gdansk och Gdynia samt badorten Sopot.

 • Vem vann på spelregleringen?3:48

  Vem vann på spelregleringen?

  Vid årsskiftet trädde en lagstiftning för bettingbolag i kraft i Sverige. Efter det har bland annat de stora bettingbolagens spelöverskott sjunkit.

 • 65 snart ett minne blott1:13

  65 snart ett minne blott

  Diskussionen om pensionssystemets utformning har blivit allt hetare. Nu har riksdagens pensionsgrupp tagit fram ett förslag för hur pensionsåldern ska höjas.

 • Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll13:30

  Starbreeze: Familjedrama och rock´n´roll

  Runt spelbolaget Starbreeze har ett börsdrama utspelats som bland annat gjort tiotusentals småsparare allt annat än glada. Journalisten Max Jedeur-Palmgren har skrivit ett reportage om bolaget.