Lobbyismens roll i presidentvalet

I USA är lobbyismen en del av det politiska systemet. Det används för att påverka politiker i en riktning som exempelvis gynnar en bransch eller ett företag. Nu under de amerikanska valkampanjerna är lobbyismen viktig för de två presidentkandidaterna, men det är inte ett okontroversiellt system.

”Det finns alltid en risk för att visa röster hörs mer än andra. Det är svårt att ha ett system som är så öppet och där högsta domstolen har sagt att pengar är lika med yttrandefrihet och att inte få problem som ett brev på posten. Men jag vill hellre ha ett system där lobbying är tillåtet och reglerat än att inte ha det.” säger Tapio Christiansen, PR-expert på Kreab.

Politiska kampanjer brukar finansieras genom Politicle action comitties, eller Super Pacs som det också kallas, vilket är organisationer som samlar ihop donationer från privatpersoner och företag. Pengarna används sedan för att göra reklam för eller dra till sig väljare till den kandidaten de stödjer. Detta är också vanligt för kongressledamöter eller för kandidater till kongressen.

Presidentvalkampanjerna får inte ta emot pengar direkt från dessa organisationer. Super Pacs skapades i högsta domstolen och kallas medborgargemenskapen.

Johanna Grenz intervjuar Tapio Christiansen, PR-expert på Kreab om lobbysimens roll i presidentvalet.

 • Uppgångar och fall i finsk ekonomi7:47

  Uppgångar och fall i finsk ekonomi

  Den 6 december 1917 förklarade sig Finland självständigt från Ryssland. För att fira den finska högtidsdagen tar vi en titt på landets brokiga historia.

 • Saab rekryterar genom ridsport3:50

  Saab rekryterar genom ridsport

  Saab vill rekrytera fler kvinnor till bolaget genom att rikta sig mot ridsport och var en av huvudsponsorerna till Sweden International Horse Show.

 • Så fungerar ISK0:59

  Så fungerar ISK

  På ett investeringssparkonto, eller ISK, kan du samla ditt sparande i exempelvis aktier och fonder. Men hur fungerar det med beskattning och avdrag? EFN förklarar.

 • Nobel: Den motvillige företagaren29:32

  Nobel: Den motvillige företagaren

  EFN möter journalisten och författaren Ingrid Carlberg. Hon berättar om affärsmannen och uppfinnaren Alfred Nobel, men också om privatpersonen.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på våra nyhetsbrev. Markera samtliga nyhetsbrev du vill prenumerera på.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.4%
NASDAQ-100 0.1%
NASDAQ Composite 0%

Vinnare & förlorare

Bure 2.8%
Wihlborgs 2.6%
FastPartner 2.4%
Fagerhult -0.7%
Evolution Gaming Group -1%
Embracer -1%
Uppdaterad fre 12:06
Fördröjning 15 min